Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneste vineri pentru a-si alege noua conducere. La sedinta participa si presedintele Klaus Iohannis. “Persoanele urmarite penal sau condamnate penal vor fi intotdeauna tentate sa puna sub semnul intrebarii justitia, judecatorii, procurorii, daunand astfel grav statului, increderii cetateanului in stat si increderii cetateanului in justitie", subliniaza Klaus Iohannis.

La sedinta CSM participa si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si procurorul general Augustin Lazar.

"Personal, sunt convins ca daca ne-am apuca odata sa rediscutam Constitutia, arhitectura statului, este obligatoriu sa introducem principiul integritatii chiar in Constitutie. Altfel, s-ar putea ca situatii de acest tip sa apara si in alte cicluri electorale”, mai spune Presedintele Romaniei.

"A urmat un al doilea Guvern, un semn de, sa-I zicem, neclaritate din partea coalitiei de guvernare. Se pune intrebarea daca stii ce vrei cu aceasta tara. Al doilea Guvern este si acum in functie, s-au reaprins discutiile pe modificarile legilor justitiei. A urmat o procedura pe care eu am considerat-o foarte netransparenta, s-au initiat modificari in Guvern care mai apoi nu au mai fost acolo, s-au dus cumva, printr-o procedura nemaivazuta intr-o comisie speciala a Parlamentului…in fine.

Personal, nu am inteles nici explicatiile date in spatiul public, au fost total nesatisfacatoare. De ce nu s-a respectat o procedura clara, cunoscuta? S-a ales o procedura nemaivazuta, netransparenta si s-au ignorat, pe fata, toate avizele sistemului – CSM, d-voastra, ati dat mai multe avize negative acestor modificari, si cred ca stiti cel mai bine daca modificarea este fezabila, de dorit in aceasta etapa in care se afla sistemul.

In ansamblu, insa, am si acum speranta ca aceste legi vor fi imbunatatite.

Magistratii s-au adunat in forurile lor si, in masa, au dat avize negative, au avertizat asupra acestor modificari. Partenerii nostri din Uniunea Europeana, din Consiliul Europei au atras atentia ca trebuie mai multa dezbatere, mai multa transparenta. Cu toate acestea, acea “super comisie speciala” a mers mai departe intr-o procedura parlamentara proaspat inventata, contestata…dar CC a considerat ca se poate si asa".

S-a lucrat noaptea, multe ore in ultimele zile ale sesiunii - "de ce s-or fi grabit sa ingrase porcul inainte de Craciun? Poate n-au auzit vorba din popor cu ingrasatul porcului... Au iesit trei legi foarte contestate, nu numai de opozitie la Curtea Constitutionala, ci si de ICCJ!", mai spune Iohannis.

Presedintele tarii a subliniat ca nu va intra in amanunte pe marginea legilor, asteptand sa vada ce va decide si Curtea Constitutionala si apoi se va referi si la legile propriu-zise.

"In ansamblu, insa, am si acum speranta ca aceste legi vor fi imbunatatite. Am speranta si increderea ca la Curtea Constitutionala judecatorii se vor apleca, cu timp, cu mult profesionalism si cu multa obiectivitate asupra celor contestate, iar in cazul in care anumite chestiuni vor trebui clarificate, si Parlamentul are puterea sa recunoasca ca anumite lucruri s-au intamplat fara discutii publice suficiente, fara transparenta, asa cum asteapta toata lumea", mai spune Presedintele tarii.

Alte declaratii ale lui Klaus Iohannis in sedinta CSM:

Vreau sa felicit intreg CSM-ul, dar si conducerea pentru activitatea din anul 2017, un an foarte complicat, nu doar pentru CSM, ci un an foarte complicat politic pentru Romania. In acest context, doamna Ghena, va felicit pentru felul in care ati condus CSM in anul 2017.

Cand am devenit presedinte, am promis ca voi urma un alt fel de a face politica, cu mai putine artificii si mai multe rezultate. Atunci am crezut ca anumite lucruri devin evidente cu timpul si nu mai trebuie spuse in fiecare an.

Justitia in Romania este si trebuie sa ramana independenta. Eu, presedintele Romaniei, o sa fac orice imi sta in puterea constitutionala sa va ajut sa garantati independenta justitiei. Veti avea in mine un partener pe care va puteti baza.

Eu sunt foarte multumit de cum a stiut CSM-ul, si in 2017 si in anii dinainte, sa se implice pentru a garanta independenta justitiei.

Am convingerea ca veti merge tot asa, pentru Romania nu exista alta cale.

N-am crezut sa mai vad la televizor politicieni de diferite culori care sa spuna ca justitia in Romania trebuie sa isi faca de cap.

Faptul ca se fac astfel de afirmatii in spatiul public trebuie sa ne dea de gandit foarte serios.

Despre independenta justitiei nu se poate discuta, asta trebuie sa ramana si face parte din nucleul de baza al democratiei pe care vrem sa o construim in Romania, face parte din valorile UE si din arhitectura de baza a unui stat din secolul XXI.

Avand in vedere ca avem in fruntea statului cateva persoane urmarite penal, condamnate penal, in conducerea statului, nu e de mirare. Am afirmat de cateva ori si o sa continui sa afirm, spre disperarea lor, ca asemenea persoane nu au ce cauta in fruntea statului. Dintr-un interes personal, ei vor fi tot timpul dispusi sa puna sub semnul intrebarii justitia. Sistemul constitutional este in asa fel construit incat accesul unor astfel de persoane la functii inalte in stat este permis. Sunt convins ca daca ne apucam vreodata sa rediscutam arhitectura constitutionala, principiul integritatii pentru astfel de functii trebuie inclus.

--------------------------------------------------------------

Pentru functia de presedinte va candida judecatoarea Simona Camelia Marcu, iar pentru cea de vicepresedinte procurorul Codrut Olaru, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa participe la sedinta plenului CSM. Conform Constitutiei, seful statului va prezida sedinta.

Candidatii pentru sefia CSM trebuie sa prezinte un proiect managerial care sa cuprinda viziunea lor referitoare la gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Consiliul Superior al Magistraturii este format in prezent din judecatorii Simona Camelia Marcu si Mariana Ghena - Inalta Curte de Casatie si Justitie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucuresti, Nicoleta Margareta Tint - Curtea de Apel Brasov, Andrea Annamaria Chis - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamt, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Balan - Judecatoria Timisoara si Mihai Bogdan Mateescu - Judecatoria Ramnicu Valcea.

Din CSM fac parte procurorii Codrut Olaru - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Florin Deac - Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Tatiana Toader - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

Victor Alistar si Romeu Chelariu au fost alesi de Senat ca membri CSM din partea societatii civile.

Sursa foto: presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »



Setari Cookie-uri