Cifra comunicata de companie, referitoare la valoarea tranzactiilor din 2017, include si tranzactiile cu valoare necomunicata.

"Activitatea M&A a continuat sa creasca in 2017, dar mai imbucurator a fost faptul ca s-au inregistrat 15 tranzactii cu valoare cuprinsa intre 100 si 500 milioane euro, o performanta record in ultimii 10 ani", a declarat Ioana Filipescu, partener, consultanta fuziuni si achizitii Deloitte Romania.

Potrivit acesteia, cu un an in urma, desi au fost incheiate si trei mega-tranzactii, de peste 500 de milioane de euro, s-au inregistrat doar 8 tranzactii de peste 100 de milioane de euro.

Clasamentul in functie de sectoare arata ca cel al energiei se afla pe primul loc, urmat de sectorul financiar. De asemenea, a existat o dinamica crescuta in sectoare precum tehnologie, media, telecom, industrie si servicii medicale.

Georg Kovacs, EOS KSI:...
Citeste si: EOS: Bancile ar putea vinde portofolii de credite de 3-4 MLD. lei...

Fondurile de investitii, tot mai interesate de Romania

Potrivit datelor Deloitte, in 2017 activitatea fondurilor de investitii a fost la un nivel ridicat, acestea realizand in total 13 achizitii.

“Am observat un interes mult mai mare din partea jucatorilor de private equity pentru Romania, interes manifestat atat de cei prezenti cat si de nume noi. O parte din acest interes s-a concretizat in tranzactii, dar ne asteptam ca anul 2018 sa aduca noi fonduri in Romania, pe care le-am vazut active in tranzactii inca de anul trecut”, a spus Ioana Filipescu.

Pentru 2018, reprezentanta Deloitte se asteapta ca activitatea de M&A sa ramana la un nivel ridicat, pe un fond macroeconomic favorabil in care companiile, fie romanesti, fie straine, au la dispozitie fonduri tot mai multe pentru investitii.

„Traversam un moment oportun pentru activitatea de M&A, atat prin prisma investitorilor care vor sa faca achizitii cat si pentru cei care vor sa vanda. Este o fereastra de oportunitate de care mediul de business inca beneficiaza. Anticipam o continuare a consolidarii in sectorul bancar si in servicii financiare, dar si noi tranzactii in TMT. Ne asteptam, de asemenea, sa asistam la si mai multe tranzactii intre companii romanesti, care vor vrea sa consolideze domeniile in care activeaza”, a explicat Filipescu.

Noul sef al Bursei: Populatia...
Citeste si: Obiectivele noului CEO BVB: Lichiditate si "banalizarea" investitiilor

E a admis faptul ca actualul context politic, caracterizat de schibarile la nivel guvernamental si fiscalitatea instabila afecteaza imaginea Romaniei in fata investitorilor, insa experienta ultimilor ani a aratat ca acestia s-au obisnuit sa se uite la tara noastra dincolo de “zgomotul” politic, avand in vedere ca fiscalitatea este inca scazuta comparativ cu alte piete.