O instanta din Marea Britanie a decis vineri ca Alexander Adamescu poate fi extradat in Romania. Cu toate acestea, decizia nu este definitiva si poate fi atacata de avocatii acestuia, scrie Digi24.

La finalul lunii martie, fiul lui Dan Adamescu, Alexander, a fost arestat preventiv in Marea Britanie dupa ce o instanta londoneza a constatat ca acesta ar fi folosit acte false in timpul judecarii procesului de extradare. Este cea de-a doua arestare, dupa cea dinm vara anului 2016, cand a fost acuzat de dare de mita si eliberat pe cautiune.

DNA a precizat luna trecuta ca instanta de judecata din Londra a dispus inlocuirea masurii controlului judiciar cu cea a arestarii preventive in cazul omului de afaceri, cercetat de procurorii anticoruptie pentru doua infractiuni de dare de mita, si i-a respins cererea de eliberare pe cautiune, dupa ce avocatul acestuia a prezentat in fata instantei britanice un document care ar fi fost emis de Administratia Nationala a Penitenciarelor, neasumat insa de aceasta institutie.

DNA a mai aratat ca in baza mandatului european de arestare emis de autoritatile din Romania inca din 2016 pe numele lui Alexander Adamescu, avand in vedere ca se afla pe teritoriul Marii Britanii, a fost initiata procedura de predare a acestuia, astfel incat sa fie asigurata prezenta sa in fata organelor judiciare.

In 2017, instanta londoneza a suspendat analiza cererii Romaniei de extradare in cazul lui Alexander Adamescu, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul international care judeca cazurile de arbitraj in investitii, creat de Banca Mondiala. Aparatorii omului de afaceri sustineanu ca acesta ar fi o victima a „persecutiilor politice” si ca mandatul de arestare ar fi fost emis abuziv.

In 26 mai 2016, instanta suprema a decis definitiv arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mita 15.000 de euro si 23.000 de lei judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru solutii favorabile in dosare de insolventa.

Anterior, in 19 mai, Curtea de Apel Bucuresti dispusese emiterea mandatului de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA.

In ordonanta procurorilor se arata ca „in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, impreuna cu tatal sau, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila pentru ca in schimb, acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Adamescu Grigore Dan”.

Dosarul in care procurorii au cerut arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu s-a constituit in urma disjungerii din dosarul in care au fost trimisi in judecata Dan Adamescu, judecatorii Ion Stanciu, Elena Roventa, Mircea Moldovan si Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucuresti, si mai multi practicieni in insolventa, pentru fapte de coruptie legate de interventii in cauze de insolventa.

In 27 mai 2016, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanta suprema, la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost acuzat ca a platit doi dintre cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti pentru a obtine decizii favorabile firmelor sale.

Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie 2017.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri