Premierul britanic Theresa May a declarat sambata ca atacurile executate in Siria de tara sa, alaturi de Franta si SUA, transmit un "mesaj clar" impotriva folosirii de arme chimice, relateaza AFP, scrie Agerpres.

"Aceasta actiune colectiva transmite un mesaj clar: comunitatea internationala nu va bate in retragere si nu va tolera folosirea de arme chimice", a declarat Theresa May intr-o conferinta de presa, adaugand ca atacurile au fost "deopotriva juste si legale".

"Nu a fost vorba de o interventie in razboiul civil, nu a fost vizata o schimbare de regim. A fost vorba de o lovitura limitata, tintita si eficienta, cu limite clare", a insistat premierul conservator.

"Consider ca masurile luate au slabit considerabil capacitatea regimului sirian de a folosi arme chimice", a afirmat ea. "Desi evaluarea completa a atacurilor este inca in desfasurare, suntem increzatori in succesul lor", a adaugat May.

Intrebata despre motivele pentru care nu a consultat Parlamentul inainte de a desfasura aceasta operatiune, ea a invocat considerente de securitate. "Era just sa luam masurile pe care le-am luat in momentul in care am facut-o", a mai afirmat ea, precizand ca va sustine luni in Parlament un discurs privind Siria.

Partidele de opozitie si mai multe ONG-uri din Marea Britanie au condamnat sambata decizia premierului conservator Theresa May de a ordona lovituri aeriene in Siria fara consultarea parlamentului, intrerupand astfel uzanta in vigoare dupa interventia militara in Irak in 2003, care a lasat urme profunde in societatea britanica, relateaza AFP.

''Marea Britanie ar trebui sa joace rolul de lider in cautarea unui armistitiu in acest conflict, si nu sa primeasca instructiuni de la Washington pentru a-i pune pe soldatii britanici in pericol'', a reactionat liderul laburist Jeremy Corbyn, dupa anuntul privind loviturile efectuate de aviatia britanica impotriva unui complex militar in apropiere de Homs.

In opinia lui Corby, temeiul actiunii Royal Air Force, care a mobilizat patru avioane de lupta cu rachete Storm Shadow, este ''discutabil din punct de vedere legal'', iar premierul Theresa May ar fi trebuit ''sa ceara aprobarea parlamentului''.

Formal, Theresa May avea puterea de a angaja tara intr-o actiune militara fara a consulta parlamentul. Insa, dupa interventia britanica in Irak in 2003, s-a stabilita practica de a supune operatiunile militare in exterior unei dezbateri si unui vot in Camera Comunelor. Dna May a anuntat sambata ca se va adresa luni parlamentului.

''A merge in siajul unui presedinte american imprevizibil nu poate inlocui un mandat al Camerei Comunelor'', a declarat si liderul Partidului Liberal-Democrat, Vince Cable. De aceeasi opinie a fost si Stewart McDonald, purtator de cuvant al Partidului National Scotian, a treia forta din parlamentul britanic.

La randul sau, coalitia ''Stop the war'' a ''condamnat atacurile'' din Siria, considerand ca acestea ''nu le vor aduce sirienilor decat si mai multa nenorocire si distrugeri''.

''Majoritatea zdrobitoare a populatiei britanice se opune acestei actiuni, asa cum s-a opus unei serii de razboaie in ultimii 17 ani'', a subliniat coalitia.

Conform unui sondaj YouGov publicat joi, 43% dintre britanici erau impotriva unor lovituri aeriene in Siria, numai 22% declarandu-se favorabili.

''Stop the war'' a chemat la manifestatii sambata in mai multe orase si la o mobilizare luni in fata parlamentului, la reluarea sesiunii legislativului.

Si Campania pentru Dezarmare Nucleara (CND) si-a exprimat dezacordul fata de decizia guvernului britanic, luata ''impotriva dreptului international''.

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri