Senatorul PSD Claudiu Manda a fost ales presedinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor securitatii nationale. Potrivit acestuia, sedintele comisiei vor fi "de regula" publice, scrie Ziare.com.

Comisia speciala care se va ocupa de modificarea legilor securitatii nationale s-a intrunit, marti, in prima sedinta, pentru a fi alesi presedintele, vicepresedintii si pentru a fi stabilit regulamentul de functionare. Dupa cum s-a stabilit, PSD are opt membri in comisie, PNL are trei membri, in timp ce ALDE, USR, PMP si UDMR au cate un reprezentant.

Sedinta de marti a avut loc cu usile inchise, cu promisiunea ca pe viitor acestea sa fie publice

Comisia care va modifica legile securitatii nationale are urmatoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare si sistematizare a textelor legislative care reglementaza materia, elaborarea unor proiecte de acte normative in domeniile analizate, centralizarea, in vederea examinarii, a initiativelor legislative care au incidenta in materia securitatii nationale, aflate in procedura celor doua Camere ale Parlamentului.

De asemenea, "comisia poate avea rol de initiator al propunerilor legislative in domeniul securitatii nationale, organizeaza dezbaterile asupra acestora si intocmeste rapoartele pe care le va inainta celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbatere si adoptare".

In hotararea de infiintare a comisiei speciale se mai mentioneaza ca sedintele sunt, de regula, publice, iar comisia va functiona pe o perioada de sase luni de la data infiintarii, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite sa ceara prelungirea termenului, la solicitarea motivata a presedintelui de comisie.

In comisie, PSD este reprezentat de senatorii Claudiu Manda, Adrian Tutuianu, Viorel Salan si de deputatii Gabriel Vlase si Gheorghe Caprar. PNL este reprezentat de senatorul Ioan Chirtes si de deputatii Ovidiu Raetchi si Razvan Prisca. USR este reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Bodond, in timp ce ALDE il are reprezentant pe deputatul Gheorghe Cucsa, PMP, pe deputatul Mircea Samartinean, iar grupul minoritatilor, pe Ibram Iusein.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi "pentru", 92 de voturi "impotriva" si trei abtineri, infiintarea Comisei speciale care sa modifice legile privind securitatea nationala. PNL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala infiintarea acestei comisii, afirmand ca este "un paravan pentru obsesia bolnava a liderilor PSD-ALDE de a decapita serviciile de informatii si de a acapara statul de catre persoane cu comportament interlop".

Comisia speciala, criticata de Klaus Iohannis. Cele doua scenarii posibile

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, intrebat despre decizia majoritatii parlamentare de a infiinta o Comisie speciala care sa modifice legile securitatii nationale, ca este important ca acest demers sa fie facut in colaborare cu Presedintia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata si serviciile secrete.

In acest context, Iohannis a spus ca exista doua scenarii - unul "prost", in care PSD este dornic sa ocupe toate institutiile statului, "sa le acapareze, sa forteze schimbari ale legislatiei in domeniul securitatii nationale, in sensul unui control politic, fara sa colaboreze cu Presedintia, CSAT, Armata, serviciile", iar al doilea scenariu, pe care si-l doreste, ar fi acela in care Coalitia PSD-ALDE coopereaza cu toate institutiile din domeniu.

Intrebat daca Administratia pezidentiala a fost contactata in legatura cu infiintarea acestei comisii, Iohannis a spus ca pana acum nu a fost nimeni contactat: "Banuiesc ca dupa ce se infiinteaza comisia speciala, se vor apuca sa isi noteze care sunt partenerii importanti in aceste discutii".

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri