Ion Iliescu s-a prezentat, marti dimineata, la sediul Parchetului General, unde i s-a comunicat oficial ca a fost extinsa ancheta in dosarul Revolutiei, scrie Ziare.com.

Ion Iliescu a ajuns la Parchet la ora 09:10, insa a refuzat sa raspunda intrebarilor adresate de jurnalisti. Acelasi a fost cazul si la iesirea din sediu, dupa mai putin de o ora.

Fostul presedinte era suspect deja de infractiuni contra umanitatii in perioada 27 - 31 decembrie 1989, marti fiindu-i comunicat ca perioada de cercetare s-a extins, respectiv 22 - 27 decembrie 1989.

Fostul presedinte se considera nevinovat

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat marti dimineata ca fostul presedinte al Romaniei se considera nevinovat in dosar si ca acesta a fost de buna credinta. El a fost asteptat la iesire de un contestatar, care i-a strigat: "Criminalule!".

"Dupa cum ati observat in dosarul cu Mineriada, scenariul e acelasi. A fost anuntat de catre procurorul general faptul ca acel dosar va ajunge in instanta, au fost stabilite niste termene. Acelasi lucru se intampla si astazi in dosarul Revolutiei. Dosarul va ajunge in instanta, asta v-o spun eu din perspectiva mea si din experienta pe care o am", a spus avocatul.

Citeste si:
Ancheta dupa ce mai multi bolnavi de TBC au mers la vot cu microbuzul
Ancheta in Neamt dupa ce mai...

Intrebat daca fostul presedinte se astepta sa fie pus sub acuzare in acest dosar, aparatorul lui Iliescu a raspuns: "Nimeni nu se asteapta sa fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastra nu cred ca ati avea astfel de asteptari, indiferent in ce situatie v-ati afla din perspectiva penala. La momentul ala credeti ca cineva se gandea ca peste 30 de ani o sa raspunda pentru o chestiune care la ora aia i s-a parut onesta si absolut corecta?", a mai spus Adrian Georgescu.

Amintim ca in 17 aprilie magistratii militari au dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii fata de fostul presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), fiind vizate fapte comise in intervalul 27 - 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesara indeplinirea unei conditii prealabile de autorizare.

Pe 13 aprilie, presedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmarire penala pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunta ca, in urma administrarii de probe in Dosarul Revolutiei, concluzia anchetatorilor este ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Citeste si:
Ancheta la Rahova, dupa permisia primita de Dragnea
Ancheta la Rahova, dupa...

Procurorul militar Marian Lazar declara atunci ca a existat o diversiune militara incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauza a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri.

In plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu), ce a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piata Palatului si la declansarea protestelor in Bucuresti.

Totodata, procurorii sustineau ca au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu, dar si ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului prezidential.

Citeste si:
Banicioiu nu s-a prezentat la audierile din dosarul Colectiv
Banicioiu, fost ministru al...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
UPDATE ICCJ: Primul termen in dosarul "Revolutiei"