Liviu Dragnea a primit, dupa trei amanari, sentina in prima instanta in dosarul angajarilor fictive din Teleorman. Completul de trei judecatori a luat decizia ca seful PSD, al treilea om in stat si condamnat definitiv intr-un alt dosar, este VINOVAT, primind 3 ani si 6 luni cu executare. Decizia NU este definitiva. Floarea Alesu, fosta sefa a DGASPC, a primit 3 ani si 7 luni cu executare. Milos Rodica, fost director executiv la aceeasi institutie, a primit 3 ani cu suspendare. Ionel Marineci, fost sef serviciu, a primit de asemenea 3 ani cu suspendare.

Olguta Sefu a primit 1 an cu suspendare; Valentina Marica - 3 ani cu suspendare. Prodan Bombonica, fosta sotie a lui Dragnea, care a achitat prejudiciul in dosar, are doar o sanctiune de 1.000 de lei. Balaban Constantin a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare. Fosta secretara Anisa Stoica a primit 1 an cu suspendare.

Gheorghe Nicusor, tot fost sef de serviciu, a primit o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare - pentru fals intelectual (3 ani) si abuz in serviciu (1 an).

Adriana Botorogeanu, fosta secretara care a recunoscut ca a fost platita de DGASPC Teleorman fara sa mearga nicio zi la munca, a primit 2 ani cu suspendare.

Liviu Dragnea a fost achitat pentru fals intelectual sub forma instigarii, dar condamnat pentru instigare la abuz in serviciu. Practic, aceasta pedeapsa ANULEAZA pe cea din dosarul referendumului, si daca si in instanta urmatoare va fi condamnat, Liviu Dragnea va intra la inchisoare. Unul dintre judecatori a cerut achitarea, dar ceilalti doi l-au condamnat.

UPDATE 17:30:
Ziaristii au fost chemati la ora 17.45 in sala de judecata unde se va face pronuntarea in dosarul lui Liviu Dragnea, informeaza g4media.ro.

Articolul initial:

Astazi este o zi decisiva pentru Liviu Dragnea. Dupa trei amanari, judecatorii sunt asteptati sa ia o decizie in dosarul angajarilor fictive, in care DNA a cerut condamnarea liderului PSD la sapte ani si jumatate de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu si la doi ani si jumatate pentru instigare la fals intelectual, scrie Hotnews.

De asemenea, procurorii au cerut anularea suspendarii condamnarii de doi ani in dosarul Referendumul. Liviu Dragnea si-a sustinut "cu tarie" nevinovatia in instanta, spunand ca nu a comis niciuna dintre presupusele fapte pe care "DNA le-a aruncat in rechizitoriu". Pana acum, magistratii instantei supreme au amanat de doua ori pronuntarea sentintei in cazul presedintelui PSD.

Decizia in acest dosar era asteptata in 29 mai, cand ICCJ a amanat pronuntarea pentru 8 iunie, cu o zi inaintea mitingului PSD pentru "apararea democratiei si a statului de drept". In 8 iunie, magistratii au dispus o noua amanare, pentru 21 iunie.

Decizia instantei supreme nu va fi definitiva, putand fi atacata la completul de 5 judecatori.

DNA cere 7 ani de inchisoare

Procesul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman, a fost reluat de la zero de catre ICCJ in 3 octombrie 2017, cand la instanta a fost prezent si liderul PSD. La sosirea la ICCJ, Dragnea a fost asteptat de un grup de contestatari care au agitat catuse si au strigat "La puscarie!", iar la plecare a fost asteptat de mai multe persoane aduse de catre Codrin Stefanescu.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. "In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma", sustine DNA.

Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefii din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusa sub acuzare pentru ca, in perioadele 3 martie - 1 august 2008 si 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sanctionat doua subordonate incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, desi stia ca nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului.

La cererea Bombonicai Prodana, care a invocat o exceptie de neconstitutionalitate, instanta suprema a sesizat Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu. CCR a decis ca impunerea unui prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu este de competenta Parlamentului, precizand ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica. Ministerul Justitiei a anuntat ca, urmare a deciziei CCR, infractiunea de abuz in serviciu urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

Decizia instantei supreme nu va fi definitiva, putand fi atacata la completul de 5 judecatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri