In urmatoarea perioada Comisia de la Venetia va raspunde celor doua sesizari facute de CCR dupa criticile primite de Curte pentru decizia privind revocarea procurorului sef DNA si dupa ce judecatorul Petre Lazaroiu s-a plans de presiuni din partea presedintiei.

Pana la un comunicat oficial, surse apropiate discutiilor au declarat pentru Ziare.com ca raspunsul Comisiei va confirma obligativitatea decizilor CCR, dar si obligatia CCR de a respecta legile si Constitutia Romaniei.

Aceleasi surse sustin ca, din punctul de vedere al membrilor Comisiei, ministrul Tudorel Toader, desi este membru titular al acesteia, nu mai prezinta garantia impartialitatii, avand in vedere pozitia sa politica in Guvern. Probleme de credibilitate in fata Comisiei ar avea, spun sursele citate, si seful CCR, Valer Dorneanu, avand in vedere trecutul sau de presedinte al Camerei Deputatilor.

CCR a facut doua sesizari in luna iunie.

Pe data de 5 iunie plenul CCR a decis sesizarea secretarului general al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene "in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale, prin care unii reprezentanti ai unor autoritati publice, precum si ai unor partide parlamentare au discreditat si delegitimat autoritatea acestei institutii fundamentale a statului - garantul suprematiei Constitutiei - fiind pusa sub semnul indoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind facute chiar indemnuri adresate populatiei si presedintelui statului sa nu respecte si sa nu puna in aplicare decizia Curtii Constitutionale nr.358 din data de 30 mai 2018, privind cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, in principal, si intre Guvernul Romaniei si presedintele Romaniei, in subsidiar, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului.

Plenul Curtii Constitutionale a considerat ca aceste actiuni sunt de natura sa puna in pericol democratia, statul de drept si functionarea justitiei constitutionale".

Cea de-a doua sesizare a fost facuta pe 20 iunie, cand plenul Curtii Constitutionale a Romaniei a hotarat, cu majoritate de voturi, sesizarea secretarului general al Consiliului Europei si a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) "in legatura cu un nou demers indreptat impotriva Curtii Constitutionale, care vizeaza, in concret, o anumita situatie de fapt ce este de natura a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecator Petre Lazaroiu, dar care urmareste, inainte de toate, delegitimarea deciziilor pronuntate de Curtea Constitutionala in actuala sa componenta. Textul scrisorii a fost trimis astazi catre organismele internationale mai sus mentionate".

Comisia de la Venetia va critica modificarile pe care PSD-ALDE vor sa le impuna Legilor Justitiei

Potrivit surselor consultate, raportul intermediar al Comisiei de la Venetia in privinta Legilor Justitiei din Romania va fi foarte critic in privinta modificarilor pe care PSD-ALDE vor sa le impuna si care, potrivit expertilor Comisiei, ar aduce atingere independentei Justitiei.

Concluziile expertilor au fost discutate la Venetia in Subcomisia privind justitia pe 22 iunie. Desi initial anuntase ca va fi prezent la discutii, ministrul Tudorel Toader nu a mai participat la lucrarile Subcomisiei.

Intr-un recent interviu acordat Radio Europa Libera, Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, a aratat ca acest organism urmareste de cateva luni situatia din Romania. Intrebat despre atacurile la adresa Justitiei in fostele state comuniste din estul Europei, Gianni Buquicchio a spus: "Cei care sunt la putere vor sa schimbe legile, pentru ca nu sunt satisfacuti de deciziile Justitiei".

Sursa foto: Michal Kalasek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri