Fluxul documentelor de stare civila va fi digitalizat, in timp ce pe domeniul de sanatate va fi dezvoltat si implementat un proiect ce va permite emiterea in sistem electronic a concediilor medicale si a biletelor de trimitere catre diverse specializari, a declarat pentru Agerpres, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Bogdan Cojocaru.

"Este evident faptul ca ne dorim cu totii sa scapam de drumurile facute la institutiile publice, de statul la cozi si de teancurile de documente care ni se solicita (...) MCSI materializeaza ideea de digitalizare prin implementarea mai multor proiecte in parteneriat cu celelalte structuri guvernamentale. De exemplu, fluxul documentelor de stare civila va fi digitalizat prin demararea proiectului "Sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civila"- SIIEASC (...) Obiectivul general al proiectului consta in informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru inregistrarea si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila, precum si implementarea suportului necesar dezvoltarii si accesarii serviciilor electronice care au la baza informatii primare de stare civila. Astfel, prin SIIEASC vor fi create premisele modernizarii sistemului de emitere a actelor de stare civila aferente evenimentelor primare de viata, fiind vorba despre nastere, casatorie, divort si deces. Mai mult, se va reduce timpul de solutionare a cererilor venite din partea cetatenilor pentru emiterea acestor documente, iar statul la rand in fata ghiseelor va disparea", a afirmat Cojocaru.

Acesta a mentionat ca proiectul este realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), in parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), iar finantarea provine prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Potrivit ministrului, alte tinte in derularea procesului de debirocratizare sunt reprezentate de implementarea de proiecte in parteneriate cu Ministerul Educatiei, precum si cu Ministerul Sanatatii.

"Lista colaborarilor nu se incheie aici, MCSI fiind partener cu Ministerul Educatiei, in realizarea proiectelor Wireless Campus, Biblioteca Virtuala si Catalogul Electronic, in timp ce, pe domeniul medical, lucram la implementarea mai multor proiecte, precum "Concediile medicale si biletele de trimitere' emise electronic sau Constituirea la nivel national a "Registrului Bolilor'. Echipa din cadrul MCSI nu neglijeaza niciun domeniu si sprijina toate institutiile publice care doresc sa dezvolte proiecte. Astfel, in anul Centenarului Marii Uniri, lucram impreuna cu reprezentantii Ministerului Culturii la digitalizarea patrimoniului national", a spus ministrul Comunicatiilor.

La sfarsitul lunii iunie, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, declara ca procesarea informatica a actelor de stare civila a fost demarata in data de 25 iunie 2018, valoarea proiectului fiind de 185 milioane de lei, iar durata de implementare se intinde pe 36 de luni.

"Astazi, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Afacerilor Interne au demarat, prin semnarea contractului de finantare, un program important pentru romani, (...) pentru Romania, adica un sistem integrat de procesare in sistem informatic a tuturor actelor de stare civila pentru cetateni, mai precis 50 de milioane de acte de stare civila", a declarat Rovana Plumb, la Palatul Victoria.

Astfel, certificatele de nastere, de casatorie, de divort si de deces vor fi procesate printr-un sistem informatic integrat si depunerea formularelor, plata taxelor si programarea pentru eliberarea de documente de stare civila se vor face online.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri