Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale a Romaniei, miercuri, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Modificarile aduse legii penale au fost contestate si de opozitie, iar judecatorii CCR au anuntat ca vor dezbate aceste sesizari pe data de 17 septembrie, scrie Hotnews.

Prin modul in care a fost dezbatuta si adoptata, legea mentionata incalca prevederile art. 61 alin. (2), ale art. 66 alin. (2) si (3), ale art. 75 alin. (2), precum si cele ale art. 147 alin. (4) din Constitutie, se arata in sesizare.

Potrivit sursei citate, legea a fost adoptata cu incalcarea procedurii parlamentare.

”Ca prima Camera competenta, legea supusa controlului de constitutionalitate a fost adoptata de Senat in sedinta din data de 3 iulie 2018. Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie a fost adoptata cu incalcarea prevederilor art. 75 alin. (2), fiind dezbatuta si adoptata cu depasirea termenului constitutional de 60 de zile stabilit pentru prima Camera sesizata”, se argumenteaza in sesizare.

Un alt motiv invocat este cel potrivit caruia legea a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, intr-o sesiune parlamentara extraordinara neconstitutionala, intrucat nu au fost respectate prevederile legii fundamentale in convocarea acesteia. In plus, mai sustine Administratia Prezidentiala, legea nu a fost inscrisa in mod expres pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, aceasta nefiind adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata si nici inregistrata la Biroul permanent al Camerei Deputatilor la momentul emiterii Deciziei Presedintelui Camerei Deputatilor de convocare in sesiune extraordinara.

Pe de alta parte, Administratia Prezidentiala prezinta o lista lunga de argumente la nivelul continutului legii, contestand o serie de articole din noul cod penal.

PNL, USR si PMP au sesizat, la inceputul lunii, CCR asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal, sustinand ca peste 30 de articole sunt neconstitutionale, printre care si cel care referitor la abuzul in serviciu, cat si abrogarea articolului privind neglijenta in serviciu.

Si judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au anuntat, joi, ca au sesizat Curtea Constitutionala pe aspectele de neconstitutionalitate cuprinse in legea de modificare a Codului Penal.

Citeste aici sesizarea integrala

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri