Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, miercuri, actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva fostului sef al DNA Laura Codruta Kovesi, in urma refuzului acesteia de a se prezenta la Comisia parlamentara de ancheta pe tema alegerilor prezidentiale din 2009, au precizat pentru AGERPRES oficiali ai CSM.

Actiunea disciplinara a fost exercitata de IJ pentru manifestari care aduc atingere onoarei profesionale si prestigiului Justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu, si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, abateri disciplinare prevazute de articolul 99 literele a) si s) din Legea 303/2004.

"Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva Laurei Codruta Kovesi, procuror in cadrul DIICOT - BT Sibiu, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de articolului 99 litera s) (nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii - n.r.) din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata", se arata in minuta deciziei.

In ceea ce priveste actiunea disciplinara inaintata de IJ cu privire la incalcarea articolului 99 litera a) (incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii - n.r.) din Legea 303/2004, aceasta a fost respinsa cu majoritate, opinia separata fiind in sensul admiterii actiunii disciplinare.

Decizia Sectiei poate fi contestata in termen de 15 zile de la comunicare, la completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste si:
Legea bugetului de stat si pentru asigurarile sociale, publicate in MO
Legea bugetului de stat si...

Pe 18 aprilie, Inspectia Judiciara (IJ) anunta ca a exercitat o actiune disciplinara fata de Laura Codruta Kovesi pentru ca a incalcat dispozitiile deciziei Curtii Constitutionale prin refuzul de a se prezenta la Comisia parlamentara privind alegerile prezidentiale din 2009.

"In motivarea actiunii s-a retinut ca procurorul-sef al DNA a incalcat dispozitiile explicite ale deciziei Curtii Constitutionale numarul 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din anul 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei", arata la acea data IJ.

De asemenea, IJ preciza ca, prin pozitia publica a Laurei Kovesi manifestata ulterior deciziei Curtii Constitutionale, au fost afectate onoarea profesionala si prestigiul functiei de magistrat cu consecinta incalcarii dispozitiilor articolelor 4 alin. (1) si 90 din Legea 303/2004, art. 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, precum si ale articolelor 7, 17, 18 si 20 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Citeste si:
PNL si-a facut comisie pentru alegeri anticipate
PNL si-a facut comisie pentru...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Guvernul a luat o decizie pentru valoarea punctului de amenda in 2020