Presedintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constitutionala legea care prevede ca radarele Politiei Rutiere sa fie amplasate doar pe masini marcate, pozitionate vizibil si semnalizate cu panouri afisate cu 500 - 1.000 de metri inainte, noteaza Hotnews.

Sesizarea vine dupa ce Camera Deputatilor a votat la inceputului lunii iulie, in calitate de for decizional, proiectul de lege de modificare a Codului Rutier care obliga politistii rutieri sa foloseasca radarele doar pe masini inscriptionate si in locuri semnalate cu panouri rutiere afisate inainte cu 500-1000 de metri inainte in localitate si 2 - 4 km in afara localitatii.

Presedintele Iohannis a refuzat sa promulge legea si a sesizat Curtea Constitutionala, argumentand, printre altele, ca in afara zonelor semnalizate unde se pot monta radare politistii rutieri sunt lipsiti „de posibilitatea de a proteja acest interes general, al asigurarii sigurantei pe drumurile publice”, respectiv „de prerogativa sanctionarii incalcarilor legii”.

„Ca o consecinta, conducatorii auto ar putea intelege ca pe segmentele de drum fara panouri de avertisment pot depasi viteza legala fara a fi sanctionati. Drept urmare, aplicarea legislatiei rutiere in ceea ce priveste viteza de circulatie pe drumurile publice va fi lipsita de componenta sanctiunii si se va indeparta de la scopul ei, anume acela de a proteja viata si integritatea corporala a tuturor participantilor la trafic”, se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

Citeste si:
Protest "Insubordonare civica" anuntat in seara aceasta
Protest "Insubordonare...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Panourile care semnalizeaza radarele pot creste agresivitatea rutiera
Setari Cookie-uri