Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a formulat o plangere penala prealabila la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu un cont fals de Facebook si a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de chemare in judecata in legatura cu un articol publicat de ziarul Libertatea, informeaza PMB, intr-un comunicat de presa.

„Primarul general, Gabriela Firea, s-a adresat Justitiei pentru a clarifica doua situatii prezentate in mod fals si tendentios in presa si pe retele de socializare, situatii care afecteaza grav atat imaginea primarului general cat si imaginea institutiei Primariei Municipiului Bucuresti si ingradesc dreptul constitutional al cetatenilor de a fi informati corect. Primarul general doreste sa transmita, astfel, mesajul ca nu tolereaza comportamentul celor care publica informatii false cu privire la activitatea primarului Capitalei si a institutiei pe care o conduce”, precizeaza Digi24.

In primul caz este vorba despre o plangere penala prealabila formulata catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie care priveste difuzarea de „informatii neadevarate, in numele primarului general”, prin intermediul paginii www.facebook.com/gabrielafireaoficial, pagina care nu ii apartine edilului sef al Capitalei.

„Una dintre postarile publicate pe aceasta pagina este cea conform careia a fost suplimentat numarul de locuri in taberele organizate vara aceasta de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, institutie aflata in subordinea Primariei Capitalei, imediat dupa s-a anuntat public ca numarul de participanti e limitat la 1.000, fapt care a generat deruta in randul celor interesati sa se inscrie in program. Prin publicarea, pe aceasta pagina falsa, de informatii neadevarate este adusa atingere intregii activitati desfasurate in Primaria Capitalei, cu atat mai mult cu cat autorul textelor nu le posteaza in nume propriu, ci induce ideea ca este vorba despre un instrument de comunicare oficial al unei persoane aflata intr-o functie de demnitate publica”, sustine PMB.

Primarul general a aratat in plangerea prealabila ca „nicio informatie din aceasta pagina nu reflecta cu adevar" activitatea Primariei Capitalei.

Potrivit PMB, in conformitate cu art. 325 din Codul penal, fapta de a introduce, modifica sau sterge fara drept date informatice ori de a restrictiona fara drept accesul la aceste date, rezultand date necorespunzatoare adevarului, in scopul de a fi utilizate in vederea producerii unei consecinte juridice, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Gabriela Firea, deranjata de asocierea cu serialul "House of Cards"

In al doilea caz, a fost depusa la Tribunalul Bucuresti o cerere de chemare in judecata in legatura cu articolul publicat in ziarul „Libertatea” sub titlul „Gabriela Firea & Florentin Pandele - Casa de interventii”.

„In articol sunt aduse acuzatii primarului general, fara ca punctul sau de vedere sa fie redat, asa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului. Desi Primaria Capitalei a raspuns prompt solicitarii ziarului Libertatea, redactia a publicat materialul pregatit fara a include punctul de vedere pe care, de altfel, l-a solicitat. Raspunsul a fost trimis redactiei pe 1 august, iar articolul a fost publicat in editia din 2 august. Apreciem ca, in acest fel, a fost afectata posibilitatea cititorilor de a cunoaste ambele puncte de vedere, nu doar cel al redactiei. In plus, publicatia prezinta afirmatii false despre faptul ca primarul general a demis directorul unui spital din subordinea PMB, cand, in realitate, demiterea a fost decisa de Consiliul de Administratie”, arata comunicatul citat.

Conform aceleiasi surse, afirmatiile si modul grafic in care au fost publicate aduc o grava atingere imaginii primarului general, „in conditiile in care fapte care nu s-au intamplat niciodata„ sunt prezentate ca reale.

„In articol, numele primarului general este asociat cu cel al unor persoane acuzate intr-un dosar DNA: poza primarului general apare si in paginile 4 - 5, alaturi de fotografia unuia dintre cei acuzati in dosar, cu titlul 'Trafic de influenta', alaturare fortata, de vreme ce Gabriela Firea nu are nicio calitate in dosar”, a precizat PMB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri