Platforma Romania 100, impreuna cu alte 16 organizatii civice, a depus, luni dimineata, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, un denunt prin care se solicita inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu impotriva prefectului Capitalei, Speranta Cliseru, a ministrului de Interne, Carmen Dan si a conducerii Jandarmeriei, in urma violentelor de la protestele care au avut loc vineri, in Bucuresti, a anuntat liderul Miscarii Romania Impreuna, Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de presa.

„Ca urmare a violentelor extreme din noaptea de 10-11 august, Platforma Romania 100 a inregistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie un denunt prin care se solicita inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de:
– abuz in serviciu, comisa de prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, si persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti care au dispus si gestionat din punct de vedere operativ modul de interventie a fortelor de ordine impotriva manifestantilor pasnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfasurat in Piata Victoriei din Bucuresti;
– purtare abuziva, constand in insultele, amenintarile si lovirile exercitate de lucratori din cadrul Jandarmeriei Romane fata de cetatenii romani pasnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018”, se arata in comunicatul transmis de Platforma Romania 100.

„Vineri seara, din pacate, acest protest a degenerat, in primul rand, din cauza unor provocatori, a unor agitatori si bande de huligani care s-au infiltrat acolo si din cauza unei reactii disproportionate din partea Jandarmeriei. E foarte important pentru toti cei care au participat acolo si pentru toti cei care cred in democratie sa clarificam responsabilitatile administrative si, daca e cazul, responsabilitatile penale pentru ce s-a intamplat acolo”, a spus, luni, Dacian Ciolos, in cadrul conferintei de presa.

„Din ce s-a vazut acolo, e clar ca agresiunea din partea Jandarmeriei a fost fata de toti cei care au participat la protest. E foarte important pentru cetatenii romani ca autoritatile sa clarifice daca a fost sau nu premeditare in ceea ce s-a intamplat acolo, cine e vinovat de agresiune, de provocarile de acolo si, in mod clar, trebuie sa isi asume responsabilitatea si conducerea Jandarmeriei, ministrul de Interne si chiar prim-ministrul, pentru ca ei au in subordine si in coordonare autoritatea Jandarmeriei. Pentru a ajuta la clarificarea acestor responsabilitati, platforma Romania 100, impreuna cu alte organizatii civice, depunde, astazi, de dimineata, la Parchet, un denunt in care mentionam foarte clar responsabilii din punctul nostru de vedere pentru ceea ce s-a intamplat acolo si venim cu argumente pentru asta. Din punctul nostru de vedere, responsabilii sunt Ministrul de Interne, seful Jandarmeriei si Prefectul Bucurestiului, care a dat ordin de interventie acolo”, a explicat fostul premier.

Vineri seara, Platforma Romania 100 a pus la dispozitie cetatenilor un model de plangere penala.

Ciolos a declarat ca responabilul moral pentru violentele din Piata Victoriei este Liviu Dragnea, ca lider al partidului de guvernare: „E foarte important pentru romani sa stie cine e responsabil moral si, din punctul nostru de vedere, responsabilitatea este a PSD-ului, a partidului care conduce guvernul si a liderului politic, Liviu Dragnea, care, in fruntea partidului, are autoritate si comanda ceea ce se intampla in guvern”, sustine Ciolos.

Vlad Voiculescu, membru al Miscarii Romania 100, a anuntat ca Romania Impreuna, alaturi de 24 de initiative civice si de alte partide care vor sa se alature, au inceput demersurile pentru o initiativa cetateneasca pentru modificarea legilor electorale.

„Solicitam dublarea numarului de parlamentari ai diasporei. Toate acele milioane de oameni din strainatate au 6 reprezentanti. Este inacceptabil si vrem sa obtinem dublarea numarului de participanti. Apoi, introducerea drepturilor romanilor care locuiesc in strainatate, dar care nu au renuntat la domiciliu in Romania, sa voteze pentru parlamentarele din judetele de unde vin, dar sa faca asta din strainatate. In momentul acesta, oamenii din judetele care au ramas depopulate, nu isi pot exprima dreptul acesta decat daca fac mii de kilometri ca sa vina acasa. Apoi, alegerea primarilor in doua tururi”, a explicat fostul ministrul al Sanatatii in guvernul Ciolos.

Initiativa a primit deja aviz din partea Consiliului Legislativ, iar de la 1 septembrie va incepe strangerea de semnaturi.

Sursa foto: Facebook | Dacian Ciolos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri