Zilele trecute mai multi membrii PSD si un fost membru ALDE au iesit la rampa cu declaratii violente care, in orice stat vestic, ar fi adus dupa ele demisia persoanelor lor. “Venim un milion si va calcam in picioare” sau “Trebuiau mitraliati, nu stropiti cu apa” sunt doar doua dintre declaratiile care ar putea atrage dupa sine dosar penal, considera specialisti in Drept.

Ne-au atras atentia patru declaratii. Pe marginea lor, am consultat avocati in Drept Penal care au dorit sa ramana anonimi.

“Respectivele ziceri ar putea fi incadrate in art. 368 Codul Penal (CP) - Instigarea publica (chiar cu agravanta de la alin. (2) - fapta comisa de un functionar public) - sau art. 369 CP - Incitarea la ura sau discriminare.

Mai intai, ref art. 368 CP - Instigarea publica - trebuie remarcat faptul ca indemnul la savarsirea de infractiuni trebuie adresat "publicului", in vreme ce "parerile" exprimate - cu exceptia uneia - tind a se referi mai degraba la cum ar fi trebuit sa actioneze fortele de ordine. Una dintre "pareri" - "venim 1 milion si va calcam in picioare" - ar putea fi, in extremis, privita ca intrand sub incidenta art. 368 (sigur, este de dezbatut in ce masura o simpla parere exprimata public - chiar intr-un limbaj extrem - poate fi considerata a avea taria unui "indemn").

Sigur, este de discutat in ce masura si fortele de ordine ar putea fi subsumate notiunii de "public" - dupa parerea mea, nu, deoarece sunt structuri ale statului ce actioneaza pe baza de lege de organizare, regulament, dispozitiv de ordine, paza si interventie, ordin al superiorului etc., prin natura misiunii legale si a profesiei nu sunt susceptibile sa fie influentate precum publicul larg.

Mai apt a fi incident pare art. 369 CP - Incitarea la ura sau discriminare, caci limbajul folosit ar putea sa incite publicul la ura fata de o categorie sociala ad-hoc, aceea a protestatarilor. Din nou, ideea este aplicabila mai ales "parerii" - "venim 1 milion si va calcam in picioare" - celelalte parand mai mult opinii despre cum ar fi trebuit sau ar trebui sa actioneze fortele de ordine”, considera avocatul.

Un alt avocat a adaugat, plastic: "Declaratiile lor se incadreaza la articolul...nesimtire".

Art. 369 se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Art. 368 din Codul Penal se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, insa, in cazul lui Catalin Radulescu, care nu se afla la prima abatere de acest gen (de unde denumirea “deputatul mitraliera” – n.r.), pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, acesta fiind persoana publica.

Sursa foto: ZiarulArgesul.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri