Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a anuntat vineri ca nu mai este in vigoare niciun protocol care sa aiba legatura cu infaptuirea justitiei in Romania, scrie Agerpres.

"Va reamintesc ca in februarie anul trecut am denuntat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practica existenta in trecut. Ce sunt aceste protocoale? Asa cum am explicat si la Comisia SRI, pe 28 februarie 2017, inca de la inceput am intrebat institutia daca aceste protocoale erau necesare. Nu puteam sa punem in practica legea fara protocoale? Mi s-a raspuns ca da, se putea, conform legii - dar acesta a fost instrumentul traditional si acesta a fost cadrul prin care am pus in practica ceea ce scrie in lege. Am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte institutii si am hotarat denuntarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotarari ale CSAT. Imediat, in februarie 2017, am demarat un proces de denuntare a protocoalelor cu parchetele si institutiile din justitie. Nu mai exista in vigoare niciun protocol care sa aiba legatura cu infaptuirea justitiei in Romania", a afirmat Hellvig, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul SRI.

Cu privire la cele doua protocoale incheiate intre SRI si Parchetul General, el a precizat ca acestea au fost semnate in decembrie 2016, unul neclasificat si unul clasificat, cel din urma vizand cooperarea pe infractiunile privind securitatea nationala si cele de terorism.

"Primul este un protocol neclasificat, care reglementeaza accesul organelor de urmarire penala la infrastructura tehnica a SRI. Acesta este inca in vigoare, iar el nu presupune nicio forma de implicare a SRI in activitatea Parchetului. Toate aceste lucruri le-am adus la cunostinta Comisiei de control a SRI. De asemenea, si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care are atributii de verificare a modalitatii de punere in executare a acestui protocol, a fost notificata cu privire la existenta sa. Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public exclusiv pe infractiunile privind securitatea nationala (prevazute in titlul 10 din Codul de procedura penala) si infractiunile de terorism. Ca sa fim foarte clari, acest protocol clasificat ne-a fost impus de Legea de organizare si functionare a SRI (la articolul 8). Legalitatea acestui protocol nu poate fi pusa la indoiala - sper ca prin aceste precizari am lamurit aceasta discutie din spatiul public", a aratat directorul SRI.

El a explicat ca a semnat cel de-al doilea protocol deoarece OUG 6/2016 impune semnarea de protocoale cu institutiile statului pentru exercitarea atributiilor SRI.

Eduard Hellvig a subliniat ca aceste protocoale au fost denuntate deoarece auditul intern a aratat ca atributiile pot fi exercitate de Serviciul Roman de Informatii in baza legii si fara aceste protocoale, asigurand securitatea nationala a tarii.

"Nu am nimic de ascuns. Este un proces de transparenta si de normalitate pe care eu l-am initiat chiar daca legea nu ne obliga la acest lucru. Vreau sa va asigur ca demersul meu de denuntare a tuturor protocoalelor la care s-a facut referire in spatiul public vine din determinarea de a elimina toate suspiciunile legate de implicarea Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie", a declarat directorul SRI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri