Curtea Constitutionala a Romaniei va discuta pe 17 septembrie propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Actul normativ a fost adoptat marti in plenul Senatului.

Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, in termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei, Instanta constitutionala se pronunta, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 si 21 aplicandu-se in mod corespunzator.

„Decizia prin care se constata ca nu au fost respectate dispozitiile constitutionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputatilor si Senatului, in vederea reexaminarii legii de revizuire a Constitutiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curtii Constitutionale”, mai prevede articolul 23.

Articolul 20 prevede ca la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, presedintele Curtii numeste un judecator-raportor si stabileste termenul de judecata.

Conform articolului 21: „Curtea Constitutionala se pronunta asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor. (2) Decizia Curtii se comunica celor care au initiat proiectul de lege sau propunerea legislativa ori, dupa caz, reprezentantului acestora”.

Propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie a fost adoptata marti in plenul Senatului.

Initiativa cetateneasca, pentru care era necesara sustinerea a cel putin doua treimi din numarul senatorilor, a fost votata prin vot nominal, exprimandu-se 107 senatori „pentru” si 13 „contra” (USR). Sapte senatori s-au abtinut (de la PNL si UDMR).

Potrivit modificarii propuse pentru articolul 48 din Constitutie, „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a reiterat marti ca referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv si pentru cele doua amendamente adoptate de catre Camera Deputatilor la propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei. Senatorul Serban Nicolae (PSD) a precizat ca este vorba despre amendamente de natura tehnica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri