Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, joi, pentru 16 octombrie discutarea sesizarilor PNL, USR si pe cea a presedintelui Klaus Iohannis privind Codul administrativ, au informat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Pe 31 iulie, presedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind Codul administrativ.

Seful statului sustine ca acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor in cadrul unei sesiuni extraordinare neconstitutional intrunita, cele doua Camere ale Parlamentului comportandu-se ca si cum Senatul ar fi avut doar o competenta de prima Camera, iar Camera decizionala - Camera Deputatilor - ca si cum ar fi avut deplina competenta decizionala pentru toate materiile reglementate.

Iohannis invoca in cazul acestei legi si incalcarea principiului bicameralismului.

De asemenea, el mai sustine ca dispozitiile referitoare la obligatia autoritatilor si institutiilor administratiei publice centrale, precum si a personalului din cadrul acestora de a pune in aplicare programul de guvernare aprobat de catre Parlament, sunt neclare si critica faptul ca prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului, si anume, cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

Presedintele mai atrage atentia, intre altele, ca nu exista un raport de subordonare ierarhica intre ministri si prim-ministru.

Despre asigurarea folosirii limbii minoritatilor nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating ponderea, Iohannis considera ca dispozitia incalca Legea fundamentala, intrucat nu mai are in vedere criteriul constitutional al "ponderii semnificative" a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale.

In sesizarea PNL si USR se arata ca pensiile speciale pentru alesii locali introduse prin Codul administrativ incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii.

Mai mult, potrivit semnatarilor sesizarii, Codul administrativ va permite numiri politice in cele mai importante pozitii ocupate in prezent de inalti functionari publici, ceea ce incalca obligatiile de profesionalizare a administratiei publice pe care Romania si le-a asumat inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri