Speranta Cliseru, prefectul Capitalei, este audiata marti dimineata in Comisia de aparare din Senat. Aici urmeaza sa fie audiata si Carmen Dan, pe tema protestului din 10 august, scrie Ziare.com. Printre declaratiile facute, aceasta a tinut sa sublinieze ca trebuie schimbarea legii adunarilor publice: O simpla notificare catre primar nu poate sa tina loc de aprobare.

Prima audiata este Speranta Cliseru, prefectul Capitalei, iar de la 10:30 vor fi audiati seful dispozitivului de jandarmi din Piata Victoriei si imputernicit inspector general al Jandarmeriei Romane, maior Laurentiu Cazan si colonel Ionut-Catalin Sindile, iar de la 11:30 va fi audiata Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Senatorii Opozitiei au pus intrebari despre contrazicerile privind ora la care a fost semnat ordinul de interventie, cine minte si pe baza caror informatii a decis ca e nevoie de folosirea fortei de catre jandarmi.

Cliseru a dat raspunsuri pe care le-a mai prezentat si in alte dati in fata jurnalistilor, insa de cate ori se ajungea la responsabilitatea si implicarea Ministerului de Interne, senatori PSD interveneau si intrerupeau raspunsul.

Un schimb de replici acide a avut loc intre Cliseru si senatorul PSD Nicolae Moga, care a acuzat-o de obraznicie. Cliseru le-a spus senatorilor PSD si UDMR, care au contestat legalitata mitingului, ca daca doresc sa nu mai aiba loc manifestatii fara autorizatie sa schimbe legea adunarilor publice.

In fata senatorilor din Comisie, Speranta Cliseru a vorbit despre faptul ca protestul s-a desfasurat fara ca un organizator sa-si asume legal raspunderea, dar si despre legea pe baza careia a fost dat ordinul emis de Jandarmerie.

Cliseru: Am aprobat un ordin emis de Jandarmerie, nu l-am semnat

Prefectul Capitalei vorbeste despre legea pe baza careia a fost dat ordinul si ca la nivelul MAI a fost vorba de o confuzie: "Nimeni nu m-a intrebat daca am emis sau nu inainte sa se exprime public. Eu nu am semnat un ordin, am aprobat un ordin emis de Jandarmerie".

"Nu au fost decat solicitari de a semna, nu a incercat cineva sa ma convinga, nu au fost discutii, nu mi s-au dat alte informatii, au fost mai multe solicitari pe parcursul serii", mai spune Speranta Cliseru.

"Nu am participat si nu voi participa niciodata la niciun fel de jocuri politice sau de alta natura, de aceea probabil ca cel mai bine, in apararea mea, e ca spun intotdeauna adevarul pentru ca nu ma bazez pe sprijinul nimanui", a mai tinut sa precizeze Cliseru.

"M-am preocupat si eu cu privire la pretentiile protestatarilor, la dorinta lor de a schimba guvernul si intr-adevar exista o stare de ingrijoare la nivelul tuturor institutiilor implicate. Am disuctat cu sefii structurilor de Jandarmerie, de Politie, dar nu am fost invitata la niciun fel de sedinta si nici nu am participat, deci nu cunosc ce s-a discutat acolo sau daca a avut loc sau nu o astfel de intalnire.

Cu privire la ordinul emis de Jandarmerie probabil a fost verificat de cei care pot face asta legal din cazul structurilor dumnealor".

Cliseru cere modificarea legii: Sa nu mai existe mitinguri neautorizate. PSD o critica

Intrebata de ce se permite ca protestele sa aiba loc fara autorizatie, Cliseru aminteste ca legea nu permite mitinguri neautorizate.

"Insa stiti bine ca de mai bine de un an si jumatate sunt fel de fel de manifestatii in PIata Victoriei care sunt doar anuntate, nu si autorizate. Nu pe mine sa ma intrebati cum s-a creat aceasta istorie si cum a fost posibil sa se desfasoare atatea asa-zise adunari neautorizate", spune Cliseru, dupa care le cere senatorilor sa actualizeze Legea adunarilor publice, care nu mai corespunde vremurilor actuale.

"O simpla notificare catre primar nu poate sa tina loc de aprobare"

Cliseru a declarat ca legea 60 din 1991 a fost facuta in graba dupa caderea comunismului pentru a le oferi cetatenilor posibilitatea sa se exprime, dar sustine ca ”nu mai corespunde”. ”O simpla notificare catre primar nu poate sa tina loc de aprobare a unei adunari publice, din foarte multe motive, avand in vedere ce se intampla astazi, cu amenintarile teroriste”, a declarat Cliseru.

”Trebuie sa aiba minime conditii civilizate pentru adunare, toalete publice instalante, ambulante, sa stie pe unde afluieste, pe unde defluieste. Nu mai putem continua cu aceste adunari anuntate prin fax-uri, prin mail-uri si considerate ca sunt legale”, a mai declarat prefectul Capitalei in timpul audierilor din Comisia de Aparare a Senatului.

Nicolae Moga de la PSD spune ca in Piata au fost "99% oameni care nu cunosteau legea privind interventia in forta a jandarmilor, desi aveau aceasta obligatie".

"Constat cu nemultumire ca nici dvs n-ati cunoscut bine legea 60, legea functionarii Jandarmeriei si s-a ajuns unde s-a ajuns", spune Moga.

"Multumesc pentru acuzatii inainte de intrebari, o sa va raspund ca va respect framantarie, insa vreau sa va spun ca am convocat organele responsabile de doua ori, ne-am intalnit, am luat toate masurile, cunosc ambele legi foarte bine, stiu sa le aplic si toate atributiile care mi-au fost la indemana le-am utilizat. Ca nu m-au invitat la sedinte sa ii intrebati pe ceilalti", ii raspunde Cliseru.

"Jandarmeria a actionat in baza legii dumnealor, asa cum au ei procedurile si coordonatorul a fost dl Laurentiu Cazan, eu altceva nu cunosc", a raspuns Cliseru, intrebata daca ordinul este acoperit din punct de vedere juridic.

Citeste si:

    Ce a raspuns prefectul Capitalei, intrebata despre cele doua ore avansate in spatiul public de sefii Jandarmeriei si ministrul de Interne Carmen Dan.

    "Eu nu pot decat sa nu confirm cele doua ore si atat", raspunde Cliseru.

    Sursa foto: Agerpres Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri