Presedintele Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, Florin Iordache, a anuntat marti ca, incepand de saptamana viitoare, va invita la discutii toti factorii implicati pentru a corela aceste acte normative cu observatiile Comisiei de la Venetia, iar, daca este necesar, sa se elaboreze o ordonanta de urgenta, scrie G4Media.

“Am decis ca saptamana viitoare sa invit colegii din comisia speciala, sa invit asociatiile profesionale, Ministerul Justitiei, Parchetul General, CSM-ul, in primul rand, daca sunt anumite observatii pornind de la observatiile Comisiei de la Venetia sau observatiile care au rezultat in practica, sa putem pune printr-o ordonanta de urgenta, la dispozitia Ministerului Justitiei, un text de lege pentru corelare. Si ma refer aici la cateva observatii pe care Comisia de la Venetia le-a facut. Eu, personal, imi doresc un raport favorabil din partea Comisiei de la Venetia”, a declarat Iordache, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca aceste legi sunt facute in concordanta, in primul rand, cu deciziile CCR, cu deciziile Comisiei de la Venetia. “Si, daca sunt necesare corectii, fara indoiala, in urma dezbaterilor si in urma observatiilor din comisie, sa poata fi modificate tocmai pentru ca raportul Comisiei de la Venetia din luna octombrie sa fie un raport favorabil”, a sustinut Florin Iordache.

Curtea Constitutionala a respins marti cu 7 voturi ”pentru” si 2 voturi ”impotriva” ultima sesizare a presedintelui Klaus Iohannis pe legea 303/2004 privind statutul magistratilor, urmand ca seful statului sa promulge actul normativ, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Legea 303 face parte din pachetul celor trei legi ale Justitiei, modificate de PSD, ALDE, UDMR la finalul anului trecut, fiind ultima care se mai afla in procesul de contestare.

Cele trei legi ale Justitiei au fost declarate constitutionale, dupa ce au fost epuizate toate caile de atac.

Legea 304 privind organizarea judiciara a fost promulgata deja de seful statului, urmand ca si legea privind organizarea CSM si cea privind statutul magistratilor sa fie, de asemenea, promulgate.

Modificarile aduse legilor Justitiei au fost practic desfiintate de Comisia de la Venetia, intr-un raport ad-hoc facut public pe 13 iulie. Comisia a solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa revina asupra modificarilor aduse celor trei acte normative, in special, in ceea ce priveste numirea si revocarea procurorilor sefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT si Parchetul general. Institutia a cerut ca in procedura sa fie mentinut rolul presedintelui Romaniei si al CSM pentru a echilibra influenta ministrului justitiei.

Principalele solicitari ale Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste legile Justitiei:

  • Reconsiderarea sistemului de numire si demitere a procurorilor de rang inalt cu scopul de a asigura conditiile pentru o procedura neutra de numire / demitere prin mentinerea in acest proces a presedintelui Romaniei si a CSM, cu scopul de a echilibra influenta ministrului Justitiei
  • Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistratilor. Reamintim ca propunerea PSD ar duce la depopularea masiva a instantelor, cu efecte majore mai cu seama la Inalta Curte si Curtile de Apel
  • abrogarea sau definirea mai clara a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile date de procurori care fac dosare
  • reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM
  • eliminarea restrictiilor propuse pentru limitarea libertatii de expresie a judecatorilor si procurorilor
  • reconsiderarea infiintarii unei sectii speciale pentru anchetarea magistratilor. Recursul la procurori specializati, combinat cu masuri eficiente de preventie, este alternativa de dorit
  • Completarea prevederilor privind raspunderea materiala a magistratilor prin statuarea expresa ca, in absenta relei credinte si/sau a gravei neglijente, magistratii nu sunt raspunzatori pentru pronuntarea unei solutii care a fost infirmata/modificata de instanta de control judiciar; amendarea mecanismului pentru actiunea in regres de o asa maniera, incat aceasta sa aiba loc doar conditionat de prealabila stabilire a raspunderii magistratului in urma/in cadrul unei proceduri disciplinare

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri