Viorica Dancila a reclamat marti dimineata la Curtea Constitutionala existenta unui conflict juridic cu Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta modului in care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecatori. Demersul are loc cu mai putin de o saptamana de inceperea apelului in dosarul in care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare, noteaza Digi24.

Sesizarea a ajuns marti dimineata la Curtea Constitutionala a Romaniei, potrivit informatiilor Digi24. Problema a aparut dupa ce in luna iunie a intrat in vigoare noua lege a organizarii judiciare. Daca inainte existau de drept presedinti ai acestor completuri de judecatori, in noile prevederi se arata ca la inceputul fiecarui an toti presedintii se trag la sorti.

Miza acestui posibil conflict juridic de natura constitutionala este acela ca ICCJ si-ar fi arogat competente legislative prin faptul ca nu pune in aplicare imediat prevederea din noua lege 304 privind organizarea judiciara, potrivit careia completurile de 5 judecatori de la ICCJ se formeaza exclusiv prin tragere la sorti, fara a exista membri de drept.

In mod ironic, Liviu Dragnea a vorbit despre aceasta sesizare chiar zilele trecute, despre care a spus ca i se pare „un demers firesc”.

„Am auzit ca exista aceasta intentie, nu stiu cand si daca o vor face, dar cred ca este un demers firesc pe care il face Guvernul. O sa vedem daca se intampla. Nu stiu pe ce merg, ca nu am vazut, poate merg pe conflict intre Parlament si ICCJ, nu stiu. Am auzit doar ca se intentioneaza aceasta actiune”, a sustinut Dragnea.

La inceputul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat in discutie schimbarea componentei C5-urilor, ca urmare a intrarii in vigoare a modificarilor la legea 304 privind organizarea judiciara (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justitiei, modificate de Coalitia PSD-ALDE).

Saptamana trecuta, Cristina Tarcea, sefa ICCJ, a explicat ca nu a fost pusa inca in vigoare noua masura din lege tocmai pentru ca in documentul legislativ se precizeaza ca presedintii completurilor se stabilesc la inceputul fiecarui an, prin urmare masura va fi adoptata pentru prima oara la 1 ianuarie 2018.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru 8 octombrie data de desfasurare a primului termen al apelului in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, dosarul fiind repartizat completului de cinci judecatori P1 - Penal condus de vicepresedintele instantei supreme Iulian Dragomir.

In 21 iunie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz in serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri