Sefii Curtilor de Apel din intreaga tara au semnat o scrisoare catre CSM in care cer un punct de vedere privind protocoalele dintre SRI si procurori. Demersul a fost facut, desi acestia nu aveau un mandat din partea instantelor. De aceasta initiativa ar putea profita Tudorel Toader si coalitia PSD-ALDE, pentru a initia o ordonanta privind revizuirea unor sentinte sau amnistia si gratierea.

Sectia pentru judecatori din CSM ia in discutie, joi, o rezolutie semnata de sefii curtilor de apel din intreaga tara privind protocoalele dintre SRI si Ministerul Public.

Scrisoarea a fost incheiata la intalnirea presedintilor, vicepresedintilor si managerilor economici ai curtilor de apel cu reprezentanti ai CSM si ai Ministerului Justitiei, care avut loc pe 27-28 septembrie, la Suceava.

Ziare.com a scris despre intalnirea la care sefii instantelor au semnat aceasta "Declaratie" fara a avea un mandat din partea instantelor din care fac parte. In plus, situatia protocoalelor, in cazul in care sunt contestate in instanta, este de competenta Curtilor de Apel, iar astfel, presedintii s-ar antepronunta.

Despre ce este vorba in "Scrisoare"?

"Reprezentantii Curtilor de Apel au luat act cu ingrijorare de existenta unor protocoale recent declasificate, incheiate intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii, al caror continut ridica probleme privind potentiala incalcare a normelor constitutionale vizand separatia puterilor, respectarea normelor de procedura penala si, implicit, a drepturilor omului", scriu reprezentantii Curtilor de Apel in scrisoarea adresata CSM.

Magistratii solicita Sectiei pentru judecatori din CSM sa faca demersurile necesare pentru a lamuri daca incheierea si clasificarea protocoalelor "au fost de natura sa vulnerabilizeze indepdendenta judecatorului".

Scrisoarea, o unealta pentru Toader

Cererea ar urma sa fie folosita de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca pretext pentru a initia o ordonanta de guvern privind protocoalele, care sa contina prevederi precum revizuirea sentintelor, au declarat surse din sistemul de justitie.

Sursele citate explica si ca nu este exclus ca sesizarea sa fie folosita ca pretext pentru o ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea.

La intalnirea de la Suceava au participat aproape toti membrii Sectiei pentru judecatori din CSM, mai putin judecatorii Bogdan Mateescu si Mihai Andrei Balan.

Surse din magistratura au explicat ca Sectia pentru judecatori este controlata de un nucleu format din judecatorii Lia Savonea, Gabriela Baltag, Nicoleta Tant si Evelina Oprina, ale caror opinii sunt frecvent in concordanta cu cele ale lui Tudorel Toader si ale sefei Sectiei, judecatorul Simona Marcu.

Mai multi judecatori cu rang de curte de apel incercau miercuri seara sa stranga semnaturi pentru a amana o decizie a Sectiei pentru judecatori din CSM. Ei cereau ca instantele sa fie consultate inainte de a se da o decizie.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri