Situatia justitiei din Romania si recentele modificari aduse legilor justitiei si legislatiei penale sunt subiecte care se califica, cel mai probabil, in topul evenimentelor majore ale anului. Orice judecata pe marginea acestui subiect este incarcata de emotie si subiectivism, indiferent de care parte a baricadei ne situam. De aceea, este important ca in aceste momente specialistii sa ofere un punct de vedere echilibrat, cu argumente pro si contra, pentru o imagine de ansamblu obiectiva.

Desi poate nu este atat de evident, este bine de stiut ca orice schimbare la nivelul mediului de justitie, in orice tara dezvoltata din lume si nu numai, poate avea impact asupra economiei acesteia. Pe de o parte, instabilitatea poate sa indeparteze potentialele investitii catre alte piete cu un climat juridic mai stabil. Stim ca nimic nu dauneaza mai mult economiei si mediului de business decat lipsa de predictibilitate, la orice nivel. Pe de alta parte, orice relaxare excesiva a legislatiei nu creste doar infractionalitatea sociala, ci si infractionalitatea de la nivelul mediului de business. Iar printre cel mai des intalnite infractiuni economice, precum evaziunea fiscala, delapidarea, spalarea de bani etc. sunt vizate, intr-un fel sau altul, de modificarile recente ale mediului de justitie.

Este dificil de declarat daca Romania a devenit un teritoriu cu adevarat instabil din punct de vedere al mediului de justitiei, pentru ca orice analiza pe aceasta tema presupune un grad mare de subiectivism, dupa cum enuntam la inceput. O buna intelegere a situatiei poate fi realizata prin compararea tuturor elementelor logice care decurg din parcurgerea noilor texte de lege, la rece.

In cele ce urmeaza, am continuat enumerarea principalelor modificari aduse Codului Penal si am aratat atat posibile pericole pe care acestea le contin, cat si eventualele beneficii (cu mentiunea ca cele mentionate sunt pareri exprimate in mediul profesional si nu reprezinta intotdeauna punctul de vedere al autorului), in al treilea episod pe aceasta tema. In episodul urmator, vom continua analiza modificarilor, avand ca tema, de data aceasta, schimbarile aduse Codului de Procedura Penala.

Modificari relevante aduse Codului Penal:

• Reducerea fractiilor impuse pentru liberare conditionata (art. 100):
- pentru pedeapsa cu inchisoarea mai mica de 10 ani se poate aplica eliberarea conditionata, daca s-a executat jumatate din pedeapsa, in loc de doua treimi cum era pana acum;
- pentru condamnatii care au peste 60 de ani, se impune executarea a doar unei treimi din pedeapsa, fata de jumatate din cum era pana acum, in cazul pedepselor mai mici de 10 ani.

Pro:
• O astfel de solutie duce la o mai rapida integrare a persoanelor care respecta conditiile prevazute de lege, in cazul liberarii conditionate, rasplatind condamnatii dispusi sa faca eforturi in vederea reintegrarii sociale.

Contra:
• Eliberarea rapida a unor persoane poate duce la cresterea infractionalitatii in mediul social.

De exemplu, un condamnat care a primit o pedeapsa de 9 ani pentru infractiunea de spalare a banilor va putea fi liberat conditionat daca a executat 4 ani si 6 luni (alaturi de alte conditii de indeplinit). Conform reglementarii actuale, acesta trebuia sa execute cel putin 6 ani. Aceste numere raman valabile in lipsa unor alte elemente ce au abilitatea sa reduca si mai mult timpul necesar pentru liberare conditionata, precum munca remunerata sau neremunerata.

• Reducerea unor termene de prescriptie (art. 154):

b) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;
c) 6 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;

Pro:
• Instituie o motivatie in plus pentru organele judiciare de a actiona si pedepsi cu celeritate faptele penale.

Contra:
• Creeaza dificultatea pedepsirii unor conduite infractionale in special in acele cauze care au o complexitate ridicata.

Conform acestor modificari ale Codului Penal, se reduc termenele de prescriptie in cazul unui numar mare de infractiuni des intalnite in mediul de bussines. Spre exemplu, in cazul infractiunii de evaziune fiscala si al infractiunii de spalare a banilor, termenul se reduce cu 2 ani, de la 8 la 6 ani. Aceeasi observatie poate fi facuta si in legatura cu infractiunile de delapidare, luare si dare de mita, trafic si cumparare de influenta.

• Prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie este depasit cu inca jumatate, in timp ce in reglementarea precedenta era specificata depasirea cu inca o data (art. 155).

Pro:
• Instituie o motivatie in plus pentru organele judiciare de a actiona si pedepsi cu celeritate faptele penale.

Contra:
• Creeaza dificultatea pedepsirii unor conduite infractionale, in special in acele cauze care au o complexitate ridicata.

Concret, o persoana care savarseste o infractiune de delapidare (sanctionata cu pedeapsa inchisorii intre 2 si 7 ani) in anul 2010, va putea fi trasa la raspundere penala, conform noii reglementari, cel tarziu in anul 2022 (termenul general de prescriptie de 8 ani, la care se adauga jumatate din acest termen). Conform reglementarii acum in vigoare, aceasta persoana ar putea fi trasa la raspundere penala pana in anul 2026 (dublul termenului de 8 ani).

Gabriel Albu este avocat si Managing Partner in cadrul Budusan, Albu & Asociatii, lider pe piata romaneasca de avocatura specializata in gestionarea integrata a cauzelor de criminalitate a afacerilor. De la infiintarea firmei, in anul 2008, Budusan, Albu & Asociatii a gestionat numeroase cauze importante de infractionalitate din domeniul afacerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri