Potrivit noilor modificari adoptate azi cu privire la legile justitiei, a fost amanata prevederea referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor si se mareste vechimea necesara pentru functiile de conducere in DNA si DIICOT de la 8 la 15 ani. De asemenea, procurorii care vor lucra in aceste structuri trebuie sa aiba o vechime de minim 10 ani, a anuntat ministrul justitiei, Tudorel Toader, la Palatul Victoria. In acelasi timp, Augustin Lazar atrage atentia ca noua OUG va afecta marile dosare aflate in curs de solutionare.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat luni dimineata care sunt „beneficiile” modificarilor aduse la legile justitiei prin ordonanta de urgenta adoptata in aceasta dimineata de guvern, noteaza G4Media.

  • Se mareste vechimea necesara in profesie in magistratura pentru cei care vor dobandi functia de procuror general, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, functiile de conducere de la DNA si DIICOT. La DNA si DIICOT este necesar sa ai 10 ani vechime ca sa devii procuror
  • Ministrul justitiei poate sesiza Inspectia Judiciara in cazul procurorilor. Cercetarea disciplinara se va face de catre Inspectie
  • Detasarile de procurori, inclusiv in functii de conducere, se realizeaza de sectia pentru procurori din CSM cand e vorba de parchete.
  • Cand este vorba de functii la Parchetul de pe langa inalta Curte, la DNA si DIICOT, detasarea, delegarea o dispune procurorul general al Romaniei. Se vorbeste de separarea carierelor. Prin urmare, aceasta competenta va reveni doar sectiei pentru procurori de la CSM.
  • Se consolideaza si statutul procurorului detasat la DNA sau DIICOT. Azi cand vorbim procurorul sef poate sa-i revoce daca le aplica cea mai redusa sanctiune, avertismentul. Am eliminat posibilitatea revocarii de catre procurorul sef in prezenta cele mai mici sanctiuni, si anume avertismentul.
  • O alta modificare se refera la CSM. Membri CSM pot fi revocati daca isi pierd increderea celor care i-au ales. Increderea e subiectiva, nu poate fi cuantificat. Am eliminat-o, am preluat in buna parte elementele procedurale primite de la reprezentanti ai CSM.
  • O alta modificare care a generat dezbateri se refera la amanarea intrarii invigoare pana la 30 iunie 2019, adica data finalizarii presedintie UE de catre Romania. Avem un principiu ca mandatele in curs nu pot fi afectate. Prin urmare, speranta mea ar fi sa subliniati diferenta dintre a detasa pe cineva si a-l mentine pe cel care e deja detasat. La nivelul CSM s-a dat o hotarare de data recenta in acest sens in care se stabileste faptul ca detasarile in curs se mentin pana la data expirarii lor. Sectia de procurori a dat aceeasi interpretare. Noi avem de la ministrul justitiei asimilati magistrati care sunt detasati in alte functii publice, la externe si la Bruxelles, unde colegi de-ai mei de la MJ pregatesc dosarele in presedintia rotativa a UE.

Ordonanta stabileste o vechime de 10 ani pentru a lucra in DNA. Procurorul din dosarul Dragnea-Tel Drum, afectat

Atat la DIICOT, cat si la DNA, creste vechimea in profesie pentru a putea accede, la 10 ani", este una dintre modificarile anuntate, luni dimineata dupa sedinta de guvern, de ministrul Tudorel Toader in cazul ordonantei de urgenta care modifica Legile Justitiei.

Mai multi procurori din cadrul DIICOT si DNA nu au aceasta vechime, au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com. Unul dintre magistratii care ar putea fi afectati de noua prevedere este procurorul Alexandra Carmen Lancranjan, care are o vechime in magistratura de 8 ani. Alexandra Lancranjan este si formator la Institutul National al Magistraturii pe disciplina CEDO. Procurorul coordoneaza ancheta in dosarul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este anchetat pentru ca ar fi in spatele societatii Tel Drum.

Augustin Lazar avertizeaza ca OUG pe Legile Justitiei afecteaza marile dosare

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a avertizat, luni dimineata, ca ordonanta privind Legile Justitiei, care urmeaza sa fie data in sedinta de guvern, va afecta marile dosare aflate in curs de solutionare.

"Din pacate, proiectele de acte normative care sunt facute in graba sunt de natura sa afecteze dosarele care sunt in curs, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public si sunt foarte bine cunoscute.

Spre exemplu, cele aflate pe rolul parchetelor militare. Au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete, pentru a rezolva dosare mari si complexe.

Ei bine, aceste situatii vor inceta, delegarile pe functiile respective, iar colectivele care lucreaza in acest moment vor fi desfiintate"a declarat Augustin Lazar.

Intrebat daca este vorba de dosarul Revolutiei sau de cel privind protestul din 10 august, procurorul general a spus ca "toate".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri