Ca urmare a noilor conditii privind vechimea de 10 ani necesara pentru procurorii DNA si DIICOT, peste 50 de procurori de la DIICOT si 34 de la DNA, printre care si procuroarea lui Liviu Dragnea, Alexandra Lancranjan, ar putea parasi aceste parchete, in cazul in care noua lege se aplica si celor numiti deja in aceste functii, au declarat surse judiciare pentru G4Media.

“E jale! Mai bine dadeau direct amnistia, scapau, dar nu blocau sistemul!”, a declarat un procuror.

“Cand colegii au fost numiti in functia de procuror de executie la DNA sau DIICOT, era necesara vechimea de 6 ani. Prin modificarea legilor Justitiei a fost marita la 8 ani si ordonanta de ieri a lui Tudorel a majorat conditia de vechime la 10 ani. Unii dintre noi nu avem 10 ani nici cu studiile de 2 ani la INM (Institutul National Magistraturii – n.r.)”, a explicat alt procuror.

“Daca decid sa aplice retroactiv conditia de vechime, adica si celor deja numiti in functie, afecteaza principiul din Constitutie privind stabilitatea in functie a procurorilor, echivalentul inamovibilitatii judecatorilor. A doua problema de constitutionaliate este legata de neretroactivitatea legii”, a explicat un procuror DNA care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

“Deja colegii mei iau in calcul sa atace la instanta de contencios ordinul de revocare din functia de procuror de executie, hotararea CSM prin care s-ar lua act de aceasta si, implicit, ordonanta lui Tudorel Toader. Va fi o suita de litigii in contencios unde se va pune in discutie constitutionalitatea ordonantei”, au explicat pentru G4media aceleasi surse.

Vor fi afectate dosare de mare violenta, trafic de droguri, privind infractiuni economico-financiare, fonduri europene sau coruptie, au explicat sursele G4media. “De exemplu, dosarul interopului Ghenosu de la DIICOT. Procurorul de caz, care a formulat incusiv acuzatii de omor, ar putea pleca pentu ca nu are vechimea de 10 ani. Dosarul va fi repartizat altui procuror, dar dureaza pana ce studiaza cazul, pana se pune la punct, sunt zeci de volume”, a explicat un magistrat.

In ce situatie este Laura Codruta Kovesi?

Potrivit unor declaratii ale lui Toader, o prevedere din ordonanta de urgenta adoptata luni dimineata de guvern o va forta pe Laura Codruta Kovesi sa plece din Parchetul General, unde a fost delegata de Augustin Lazar in functia de procuror la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai exact, procurorilor care au grad inferior parchetului unde au fost detasati le va inceta imediat detasarea.

Cu toate acestea, se pare ca Laura Codruta Kovesi ramane la Parchetul general. Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro ca fosta sefa a DNA va ramane la Pachetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) intrucat este procuror DIICOT si are vechimea necesara de 10 ani in profesie. “Atata vreme cat face parte din DIICOT, care este o directie a PICCJ, ea are grad de PICCJ. Daca ar pleca din DIICOT, ar fi intr-adevar o problema si nu ar mai putea activa la PICCJ pentru ca ar avea doar grad de parchet de tribunal, nu cel putin de parchet de curte de apel, asa spune ordonanta lui Tudorel”, au explicat sursele G4media.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri