Directia Nationala Anticoruptie a trimis, marti, un punct de vedere catre Consiliul Superior al Magistraturii in care avertizeaza ca aplicarea retroactiva a noilor conditii de vechime prevazute de Ordonanta Toader intra in conflict cu prevederile constitutionale, scrie Ziare.com.

Mai exact, conducerea DNA este de parere ca aplicarea retroactiva a noilor conditii de vechime prevazute de noua OUG intra in conflict cu prevederile constitutionale si ca, daca acest lucru s-ar intampla, DNA ar pierde 34 de procurori.

" (...) Daca art. VII al OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei se interpreteaza in sensul ca procurorii numiti la DNA pot fi revocati din functie intrucat nu ar mai indeplini conditiile potrivit legii noi (care impune alte conditii de vechime), ar fi o veritabila retroactivare a legii, ceea ce inseamna nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. 2 din Constitutie, or legiuitorul este obligat ca in activitatea de legiferare sa respecte principiul neretroactivitatii legii (cu singura exceptie permisa cea a legii penale sau contraventionale mai favorabile) si ar fi incalcat totodata principiul stabilitatii procurorilor consfintit in art. 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata", se arata in punctul de vedere trimis catre CSM.

In documentul semnat de interimara la sefia DNA, Anca Jurma, se precizeaza ca, daca acest lucru se intampla, DNA pierde 34 de procurori. In plus, daca se exclude din vechimea procurorilor si perioada in care acestia au fost auditori de justitie in cadrul INM, atunci institutia va pierde alti 23 de procurori. 57 de procurori ar fi afectati, in total.

" (...) In cazul aplicarii acestui articol, 34 de procurori din cadrul directiei, din care 24 numiti si 10 delegati, vor fi afectati de dispozitiile art. VII mai sus mentionat (...) In cazul excluderii perioadei cat procurorii au avut calitatea de auditor de justitie din vechimea necesara numirii in cadrul directiei in afara celor 34 de procurori care au vechimea sub 10 ani, inca 23 de procurori, din care un delegat, ar avea vechime sub 10 ani", se arata in punctul de vedere formulat de DNA.

DNA ar putea ramane fara 60% din forta de munca efectiva

Dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, DNA va pierde 57 din 150 de procurori, adica aproape 40% din totalul lor.

Vizati sunt procurorii tineri, cei operativi, ceea ce inseamna ca vor pleca cei care lucreaza efectiv dosare - 57 din cei 100 de procurori.

Astfel, DNA ramane fara 60% din forta de munca efectiva, in cazul aplicarii noilor conditii de vechime.

Amintim ca Guvernul a adoptat in sedinta de luni dimineata OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei, iar una dintre prevederile ordonantei mareste de la 8 la 10 ani conditia de vechime pentru ca un procuror sa poata activa in DNA.

Prin aceeasi OUG se prevede ca procurorul DNA trebuie sa fi dat un examen in fata Sectiei pentru procurori din CSM, lucru pe care nu l-a facut niciunul, deoarece prevederea abia a intrat in vigoare.

Iata mai multe detalii - Activitatea DNA e aruncata in aer printr-un articol-bomba din Ordonanta Toader

Sursa foto: Michal Kalasek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri