Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor romane sa modifice complet amendamentele aduse ambelor coduri, penal si de procedura penala, printr-un proces de consultare cuprinzator si sa vina cu propuneri legislative coerente si solide care sa aiba sprijinul larg al societatii romanesti si care sa respecte standardele europene si deciziile Curtii Constitutionale, potrivit Digi24.

Comisia de la Venetia a adoptat - cu anumite amendamente - opinia preliminara comunicata in iulie in privinta a trei proiecte de lege privind modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si a CSM. Aceasta opinie critica aceste legi care vor afecta eficienta, calitatea si independenta actului de justitie, cu consecinte negative in lupta anticoruptie. Cele trei legi au fost deja promulgate si produc deja efecte.

Consiliul de la Venetia isi exprima ingrijorarea fata de multele amendamente aduse Codului penal si a Codului de procedura penala, pentru ca acestea slabesc in mod serios functionarea eficienta a sistemului judiciar in lupta anticoruptie si in combaterea infractiunilor violente si a criminalitatii organizate.

Ludovic Orban: Comisia de la Venetia a adoptat rapoarte devastatoare referitoare la legile Justitiei si Codurile penale

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anuntat vineri ca rapoartele adoptate de Comisia de la Venetia referitoare la modificarile aduse de PSD-ALDE legilor Justitiei si Codurilor penale sunt extrem de critice, Comisia solicitand reformularea modului in care au fost redefinite infractiunile din Codul penal.

”Ambele rapoarte sunt extrem de critice referitor la modificarile aduse legilor Justitiei. Au fost adoptate 8 recomandari. In ceea ce priveste Codul penal si Codul de procedura penala, raportul este devastator. In afara propunerilor punctuale de revizuire a unor articole, exista o recomandare cu caracter general prin care se cere o reevaluare cuprinzatoare si efectiva a tuturor amendamentelor aduse la cele doua Coduri, in mod transparent. In privinta Codului penal se solicita reformularea modului in care au fost redefinite aproape toate infractiunile, de exemplu abuzul in functie”, a anuntat Ludovic Orban, potrivit G4Media.

”In cazul in care majoritatea guvernamentala nu se va angaja sa respecte punctul de vedere ale Comisiei de la Venetia, raportul pe MCV va fi devastator pentru Romania. Comisia europeana si celelalte institutii europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele statului de drept in Romania. In cazul in care majoritatea guvernamentala nu va relua procesul de legiferare si nu va tine cont de recomandarile Comisiei de la Venentia le spun romanilor ca putem sa spunem adio Schengen, adio autostrazi finantate din fonduri euroopene, adio spitale din fonduri europene, adio investitii, adio fondurilor, adio platilor la hectar de care beneficiaza agricultorii romani”, a adaugat el.

Orban a amintit de avertismentul prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a spus ca, daca majoritatea PSD-ALDE va persista in mentinerea unor articole din Codurile penale, Comsiia va da in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie.

”PNL o va convoca pe Viorica Dancila in fata Parlamentului sa spuna foarte clar daca se angajeaza sa respecte recomandarile Comsiei de la Venetia in procesul de refacere a legilor justitiei sau daca nu intentioneaza acest lucru. Vremea dublului limbaj s-a terminat. Romania nu mai poate sa stea la cheremul lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Vom adopta o declaratie angajament ca vom sustine la nivelul dezbaterilor parlamentare toate aceste modificari. Voi solicita fiecarui partid parlamentar sa procedeze in mod similiar. Este timpul sa facem o diferenta clara intre cei care vor binele Romaniei si cei carora nu le pasa decat de intersul personal, intre cei care asuma destinul european al Romaniei si cei care vor sa scoata tara din UE si sa ne arunce la periferia Europei”, a mai spus Orban.

El a spus ca o demisie a ministrului justitiei, Tudorel Toader, ar fi mult prea putin, in acest moment fiind nevoie de o restare a atitudinii generale a partidelor care compun majoritatea parlamentara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri