Doua asociatii de magistrati, in speta Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, ii cer ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar.

Acestea spun ca procedura de revocare, in care CSM are un rol „pur decorativ”, „a fost profund criticata de Comisia de la Venetia, GRECO si Comisia Europeana si pune in pericol parcursul Romaniei in Uniunea Europeana si in Consiliul Europei si insasi existenta democratica a statului roman”, potrivit unui comunicat de presa, noteaza Digi24.

Procurorii si judecatorii amintesc de avizul Comisiei de la Venetia care vorbeste de „necesitatea asigurarii autonomiei parchetelor din perspectiva modalitatii de numire si revocare din functie a procurorilor sefi, astfel incat sa se asigure protectia magistratilor fata de imixtiuni politice”.

„Se constata, pe de o parte, o crestere a implicarii factorului politic in activitatea Ministerului Public, iar pe de alta parte, necesitatea unor „garantii corespunzatoare in ceea ce priveste transparenta, independenta si sistemul de control si echilibru al puterilor in stat”. Astfel, in acelasi sens, Comisia a statuat ca ”o masura principala pentru a intari independenta parchetelor si a procurorilor ar consta in revizuirea, in contextul unei viitoare revizuiri a Constitutiei Romaniei, prevederilor articolul 132 (1) al Constitutiei Romaniei. La nivel legislativ s-ar putea avea in vedere, in privinta chestiunii revocarii, modificarea Legii nr. 303/2004, astfel incat avizul CSM sa capete caracter obligatoriu.””, se arata in comunicat.

„Desfasurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al carui aviz are caracter consultativ, si fara a oferi un drept la aparare procurorului supus revocarii nu tine seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang inalt fiind trecuti practic sub controlul exhaustiv si nelimitat al Ministrului Justitiei, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii in gestionarea carierei acestor magistrati. Cat timp un procuror sef poate fi revocat la aprecierea discretionara a unui om politic, fie el si ministru al justitiei, nu mai poate fi vorba de vreo independenta, fiind creata o influenta politica excesiva”, se mai arata in comunicat.

„Cat timp nu s-a realizat modificarea Legii nr. 303/2004, astfel incat avizul CSM sa capete caracter obligatoriu, asa cum a solicitat Comisia de la Venetia, este necesar ca orice procedura de revocare a procurorilor de rang inalt sa fie evitata sau, dupa caz, abandonata”, mai spun procurorii si judecatorii.

Sursa foto: Michal Kalasek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri