Motiunea simpla „Un ministru de nota patru” urmeaza sa primeasca miercuri votul in plenul Camerei Deputatilor. Marti, initiatorii au prezentat o evaluare care contine 20 de puncte, tot atatea cate sunt si in documentele prin care Tudorel Toader a cerut revocarea lui Augustin Lazar si a Laurei Codruta Kovesi. De asemenea, Toader trebuie sa publice astazi procedura de numire a procurorului general, dupa ce a amanat ieri, invocand o zi prea aglomerata. Later edit: Motiunea a fost RESPINSA de Camera.

LE: Camera Deputatilor a respins miercuri motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Tudorel Toader, initiata de PNL si USR. S-au inregistrat 171 de voturi ”impotriva”, 99 de voturi ”pentru” si 5 abtineri.

Respingerea motiunii reprezinta un esec pentru Liviu Dragnea, care si-ar fi dorit adoptarea acesteia astfel incat sa aiba pretextul necesar pentru a cere in CEx remanierea lui Tudorel Toader. Liderul PSD vrea schimbarea ministrului Justitiei si inlocuirea lui cu o persoana mai obedienta din cauza refuzului acestuia de a promova ordonanta de urgenta pentru amnistie, optiunea nucleara care l-ar salva de dosarele penale pe care le are pe rol, scrie G4Media.

In intentia sa de a-l schimba pe Toader, Liviu Dragnea s-a lovit de refuzul partenerului de coalitie, Calin Popescu Tariceanu, care si-a reiterat zilele trecute sprijinul pentru ministrul Justitiei.

Liderul PSD si-ar fi dorit vot secret cu bile la motiunea simpla, astfel incat sa nu poata fi acuzat ca a premeditat adoptarea acesteia. Solicitarea de vot secret a fost facuta de deputatul PMP Robert Turcescu, dar a fost respinsa la vot.

Ministru Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti in plenul Camerei Deputatilor, in cadrul dezbaterii motiunii simple care il vizeaza, ca Romania trebuie sa revina la normalitate, iar asta inseamna, in opinia sa, ca nu trebuie sa mai existe persoane trimise in judecata si inchise ca apoi sa fie achitate.

Printre reprosurile aduse ministrului Justitiei se numara faptul ca este un "calau" al justitiei si ca a devenit "avocatul penalilor", un "Dorel" de la Justitie.

„Pentru foarte multi romani sunteti calaul justitiei si al statului de drept”, i-a spus deputatul liberal Florin Roman lui Tudorel Toader, marti, cand motiunea a fost dezbatuta in plen, scrie Digi24.

„Dintr-un judecator constitutional ati devenit avocatul penalilor”, l-a acuzat si liderul USR, Dan Barna.

„Veti ramane in istorie nu ca un specialist recunoscut si respectat, ci ca Dorel de la Justitie”, a declarat in plen Emil Pascan, deputat PMP.

Critici la adresa ministrului au avut si parlamentarii maghiari, dar si PSD

„Suntem de acord cu semnatarii ca acesta trebuia sa fie prezent la dezbateri, nu sa vina dupa adoptare cu o ordonanta de urgenta”, a spus Marton Arpad.

In paralel, Tudorel Toader este evaluat si de majoritate, iar voci din randul PSD cred ca ar trebui inlocuit pentru ca nu a propus o lege legata de amnistie si gratiere. Prezenta sa in Guvern a fost aparata, insa, de ALDE.

Cum vor vota deputatii PSD? a fost intrebat Liviu Dragnea. „Dupa propria constiinta. Nu le dau eu, ca s-au tot dat sugestii din partea altora in legatura cu dl Toader. Unii le spun sa nu mai fie, altii sa ramana”, a raspuns, echivoc, liderul PSD.

„Motiunile nu afecteaza ministrul. Motiunea e pe o tema. Nu e un vot de incredere sau de neincredere in ministru”, considera liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

Poze in timpul motiunii

Tudorel Toader a parut relaxat atat vizavi de motiune, cat si de remaniere. In timpul dezbaterii a facut poze, dar si postari pe pagina de Facebook. A refuzat sa spuna daca va demisiona in cazul adoptarii motiunii.

In timpul discutiilor pe marginea motiunii, ministrul a avut activitate...pe Facebook.

„Am postat fotografii de la nunta lui Alexandru (baiatul mai mare – n.r.) O fotografie care chiar mi-a placut am share-uit-o”, le-a explicat ministrul jurnalistilor.

Toader in razboi cu Lazar

Pe de alta parte, ministrul Toader este obligat azi de propriile promisiuni sa prezinte public "procedura si graficul de numire a celui care ocupa postul de procuror general".

Marti seara, Toader a amanat publicarea continutului dosarului de candidatura al lui Augustin Lazar.

El a precizat ca a vrut sa isi indeplineasca promisiunea, insa nu a putut din cauza ca a fost o zi intensa.

"Eu voiam sa imi indeplinesc promisiunea sa public astazi, pentru ca este un document mai amplu. Dar dupa o zi care a inceput la prima ora si a fost o zi intensa, cred ca voi avea intelegerea ca maine sa vin la prima ora si acesta sa fie primul act.

Maine e si sedinta de guvern. Nu voi spune ce-a facut, mai ales ce n-a facut. Vom vedea", a declarat ministrul Tudorel Toader.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri