Un proiect de lege privind parteneriatul civil in Romania a fost depus miercuri la Parlament, a anuntat deputatul independent Adrian Dohotaru, co-initiator alaturi de zeci de parlamentari din PSD, USR, PNL si UDMR.

"Parteneriatul civil recunoaste dreptul la viata de familie atat pentru cuplurile heterosexuale, cat si pentru cuplurile LGBTQ. (...) Parteneriatul civil ofera drepturi comune cuplurilor care aleg sa convietuiasca sub aceasta forma, reglementand aspecte precum: drepturile succesorale, sanctionarea violentei domestice, obligatia de intretinere a partenerului aflat in incapacitate, regimul bunurilor, recunoasterea facilitatilor fiscale sau a beneficiilor sociale acordate de stat", se arata intr-un comunicat transmis de catre Adrian Dohotaru.

Conform aceleiasi surse, cea mai mare parte a statelor membre in Uniunea Europeana au legalizat parteneriatul civil sau casatoria intre persoanele de acelasi sex, oferind astfel protectie legala pentru aceste familii, scrie Agerpres.

"Fata de anul 1990, exista schimbari majore in comportamentele populatiei referitoare la cuplu, viata sexuala, casatorie: romanii se casatoresc mai putin frecvent si mai tarziu, au tot mai putini copii, la varste mai inaintate, traiesc in gospodarii mai restranse si nu intotdeauna de tip familial. Astfel, nasterile in afara casatoriei reprezentau 31,2% din total in anul 2014, fata de 17% in 1993. In ceea ce priveste romanii care traiesc in parteneriat neinregistrat, acestia reprezinta un procent constant din populatie incepand de la Recensamantul din anul 2002 pana in prezent - 3,5% din populatie. Mai mult, anchetele sociologice estimeaza ponderi cel putin duble ale acestora (intre 7-10%). Data fiind absenta recunoasterii legale pentru parteneriatul civil precum si stigma pe care de obicei societatea o proiecteaza asupra concubinajului, datele raportate ar trebui luate in considerare ca un prag minim", se arata in expunerea de motive.

Conform proiectului, conditiile pentru incheierea parteneriatului civil sunt: partenerii au implinit varsta de 18 ani; cel putin unul dintre parteneri este cetatean roman sau este cetatean strain sau apatrid cu resedinta in Romania de cel putin un an; niciunul dintre parteneri nu este casatorit sau inregistrat ca partener civil.

Parteneriatul civil se incheie in baza consimtamantului personal si liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declaratie incheiata in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute, in fata unui notar public. Declaratia de parteneriat civil nu poate fi data prin mandatar, prevede proiectul.

Alaturi de consimtamantul viitorilor parteneri, in declaratia de parteneriat civil, acestia vor declara pe propria raspundere, in mod obligatoriu: ca nu exista niciun impediment legal la incheierea parteneriatului civil, ca si-au comunicat reciproc starea sanatatii; ca nu exista in vigoare nicio casatorie si niciun parteneriat civil din care sa fie parte.

Dupa verificarea indeplinirii cerintelor legale, notarul public va proceda la autentificarea declaratiei de parteneriat civil sau va intocmi o Incheiere de respingere, dupa caz. Cate un duplicat al declaratiei de parteneriat civil se va transmite pentru inregistrare, in ziua intocmirii actului sau cel tarziu a doua zi, de catre notarul public instrumentator, pe cheltuiala partilor, in: Registrul National Notarial de Evidenta a Parteneriatelor Civile, Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale; Registrul National Notarial de Evidenta a Liberalitatilor; serviciului de stare civila de la primaria in a carei raza teritoriala domiciliaza sau isi au resedinta viitorii parteneri, pentru a fi inregistrat in registrele de stare civila si pentru eliberarea Certificatului de Parteneriat civil.

Fiecare partener isi pastreaza numele avut inaintea incheierii parteneriatului civil, prevede proiectul.

In materia mostenirii, partenerul supravietuitor este asimilat sotului supravietuitor, cu exceptia cazului in care partenerii renunta, in mod expres, in cadrul declaratiei de parteneriat civil, la vocatia succesorala reciproca. In materia pensiei de urmas si a altor drepturi de asigurari sociale, partenerul supravietuitor este asimilat sotului supravietuitor.

Partenerii sunt asimilati sotilor in materia: asistentei sociale, asigurarilor sociale, asigurarilor de sanatate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor si taxelor, prevenirea si combaterea violentei domestice si a altor fapte de natura penala sau contraventionala savarsite asupra unui membru de familie.

Partenerul aflat in intretinerea partenerului asigurat beneficiaza de asigurare medicala in sistemul public de sanatate, fara plata contributiei, obtinand calitatea de co-asigurat. In cazul spitalizarii sau decesului unuia dintre parteneri, celalalt partener este considerat apartinator si membru de familie.

Pana la incetarea sau desfacerea parteneriatului civil, partenerii isi datoreaza reciproc intretinere inaintea celorlalti obligati. Partenerul are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de incheierea parteneriatului civil ori in timpul acestuia; el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la data incetarii sau desfacerii parteneriatului civil, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu parteneriatul civil.

Partenerii sunt asimilati sotilor in relatiile care au loc in justitie, in orice materie. Partenerii sunt asimilati sotilor in stabilirea incompatibilitatilor la numirea in anumite functii si in materia conflictului de interese.

Partenerul beneficiaza de 3 zile de concediu cu plata in caz de deces sau boala grava a celuilalt partener. Angajatorul este obligat sa tina cont in stabilirea concediilor daca cei doi parteneri lucreaza in acelasi loc. Partenerii pot beneficia de maxim 5 zile de concediu cu plata in urma incheierii parteneriatului civil.

In cadrul parteneriatului civil intre persoane de sex diferit: partenerii nu sunt asimilati sotilor in ceea ce priveste stabilirea filiatiei firesti fata de copii. Paternitatea copiilor nascuti sau conceputi in timpul parteneriatului se stabileste potrivit dispozitiilor din materia filiatiei paterne din afara casatoriei. Partenerul are obligatia de a asigura protectia si bunastarea copiilor celuilalt partener care locuiesc si sunt ingrijiti si educati impreuna de cei doi parteneri. Partenerul de sex diferit desemnat ca persoana care se ocupa de intretinerea copilului are dreptul de a reprezenta copilul in relatiile cu institutiile educationale, medicale si sociale, in lipsa parintelui biologic.

Partenerii din parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex nu pot adopta

In cazul procesului de obtinere a cetateniei romane, cei doi parteneri sunt asimilati sotilor, beneficiind de prevederile art.8 din Legea cetateniei romane nr.21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de inchiriere a locuintei in cazul parasirii definitive a domiciliului de catre titularul contractului de inchiriere sau al decesului acestuia.

Parteneriatul civil se desface in urmatoarele conditii: prin acordul comun al celor doi parteneri manifestat printr-un act de incetare a parteneriatului civil incheiat in forma autentica; prin comunicarea deciziei unilaterale a unuia dintre parteneri de incetare a parteneriatului civil intocmita in forma autentica.

Cuplurile care au incheiat parteneriate civile in mod legal pe teritoriul altor state beneficiaza de recunoasterea statutului lor pe teritoriul Romaniei si de aceleasi drepturi si obligatii ca si cuplurile care au incheiat un parteneriat civil in Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri