Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla intr-o "situatie inedita" - si anume de a explica de ce a aplicat legea "in litera si spiritul ei", a declarat miercuri sefa Instantei supreme, Cristina Tarcea, la dezbaterile de la CCR privind sesizarea premierului Viorica Dancila in legatura cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si ICCJ, pe tema constituirii completurilor de cinci judecatori.

La randul sau, seful SGG, Toni Grebla, a solicitat Curtii Constitutionale sa gaseasca modalitatea in care efectele nerespectarii legii privind compunerea completurilor de cinci judecatori pot fi indreptate.

"Trebuie sa marturisesc faptul ca Inalta Curte se afla intr-o situatie inedita - si anume de a explica de ce a aplicat in litera si spiritul ei legea. Pentru ca litera si spiritul legii inseamna (...) si respectarea termenelor pe care legea le impune aceluia care are o anumita obligatie. Desigur, intotdeauna cand vorbim de conflict juridic de natura constitutionala, in mod implicit vorbim si de cooperare loiala intre autoritati, dar cooperarea loiala intre autoritati presupune nu numai diligente in evitarea blocajelor institutionale, dar si corectitudine in citarea si citirea textelor de lege. Ma refer la citarea si citirea integrala a textelor de lege si ma refer la prezentarea coroborata a situatiilor care pot rezulta din diferite texte de lege, uneori contradictorii", a spus Cristina Tarcea, potrivit Agerpres.

Sefa Instantei supreme a aratat ca, desi nu a facut niciun fel de referire cu privire la calitatea procesuala a titularului contestatiei, "pare putin ciudat ca, in conditiile in care se invoca un blocaj intre cele doua autoritati, o alta autoritate face aceasta sesizare".

In schimb, reprezentantul Guvernului, fostul judecator constitutional Toni Grebla, a cerut CCR sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si ICCJ, deoarece aceasta din urma, refuzand sa aplice legea in ceea ce priveste compunerea completurilor de judecata din cinci judecatori prin tragere la sorti, a infrant astfel vointa Parlamentului, care este unica legiuitoare a tarii.

”Odata ce veti fi solutionat acest conflict juridic de natura constitutionala, pe practica constitutionala constanta a CCR, urmeaza, de asemenea, sa va pronuntati asupra modului in care efectele acestui conflict, respectiv a compunerii completurilor de cinci judecatori in alt mod decat cel prevazut expres de lege, sa gasiti modalitatea in care efectele acestei nerespectari a legii pot sa fie indreptate, pentru ca, citand din considerentele unei decizii a CCR, CCR nu stabileste numai in abstract faptul ca exista un conflict juridic de natura constitutionala si extinde analiza acestui conflict si asupra efectelor produse in perioada in care acest conflict juridic de natura constitutionala a fiintat, tocmai pentru a repara unele dintre efectele produse ca urmare a refuzului de a aplica prevederi legale care sunt de natura constitutionala, in sensul in care compunerea completurilor de judecata este prevazuta de Constitutie ca putand fi facuta numai prin lege organica si de niciun alt organ administrativ sau de alta natura din tara”, a precizat Toni Grebla, potrivit G4Media.

Fata de aceste motive, a adaugat seful SGG, urmeaza ca CCR “sa solutioneze si acest conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului, respectiv Parlamentul si ICCJ”.

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei dezbat miercuri, in sedinta publica, sesizarea premierului Viorica Dancila in legatura cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecatori.

Guvernul este reprezentat de seful SGG, Toni Grebla, fost judecator constitutional, ICCJ - de presedintele acestei instante, Cristina Tarcea, iar Senatul - de Cristian Ionescu. De la dezbateri lipseste reprezentantul Camerei Deputatilor.

Premierul Viorica Dancila a reclamat pe 2 octombrie la Curtea Constitutionala existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta modului de formare a completurilor de 5 judecatori.

Solicitarea a fost facuta in repetate randuri chiar de Liviu Dragnea, al carui apel va incepe luni, 8 octombrie. Dragnea a fost condamnat deja in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman.

Sursa foto: Agerpres / Grigore Popescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri