Un tablou semnat Picasso, valorand aproximativ 800.000 de euro, care face parte din lotul de sapte opere de arta furate in 2012 de o grupare de hoti romani dintr-un muzeu din Olanda, a fost gasit sambata seara pe raza judetului Tulcea, scrie Agerpres.

"DIICOT investigheaza imprejurarile in care un tablou semnat Picasso, valorand aproximativ 800.000 de euro, a fost gasit sambata seara, pe raza judetului Tulcea. Tabloul, care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase in anul 2012 dintr-un muzeu olandez, se afla in custodia autoritatilor romane si urmeaza sa fie expertizat", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Potrivit DIICOT, doua persoane, de cetatenie olandeza, s-au prezentat sambata seara la Ambasada Olandei din Bucuresti, cu un tablou. Acestea au precizat faptul ca au gasit tabloul, pe teritoriul Romaniei, anuntand despre acest fapt autoritatile olandeze.

Atasatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anuntat autoritatile romane, iar o echipa formata din procurori DIICOT si politisti ai Directiei de Investigatii Criminale - IGPR efectueaza cercetari, pentru lamurirea tuturor aspectelor: audierea persoanelor, cercetarea locului in care au afirmat cele doua persoane ca au gasit tabloul, expertize criminalistice.

Patru romani au fost acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au sustras 7 tablouri semnate, printre altii, de Pablo Picasso, Henri Matisse si Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Este vorba de Radu Dogaru, Adrian Procop, Eugen Darie si Alexandru Mihai Bitu. Ajunsi in tara, hotii au fost ajutati de Olga Dogaru (mama lui Radu Dogaru) si Petre Condrat.

Acestia au fost inculpati de autoritatile romane si condamnati definitiv in anul 2014. In timpul audierilor din instanta, hotii au declarat ca tablourile au fost aduse in Romania, insa au fost arse intr-o soba.

Potrivit datelor din ancheta desfasurata in acest caz de DIICOT, hotii romani au ajuns cu totul intamplator la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de arta au fost transportate in Romania ascunse in perne.

In octombrie 2012, ei s-au hotarat sa caute bunuri de valoare mai mare, vizitand mai multe muzee.

Anchetatorii sustineau ca, in prima decada a lunii octombrie 2012, Eugen Darie si Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. Aici au constatat ca sunt prezentate exponate naturale (pasari, animale) si ca nu sunt obiecte ce pot fi comercializate.

Iesind din acest muzeu, cei doi au vazut ca in apropiere se afla o sala de expozitii, cunoscuta sub numele de Muzeul Kunsthal.

Pe 6 octombrie 2012, Eugen Darie si Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul Kunsthal pentru a viziona tablourile expuse, dar si pentru a "studia" topografia locului.

La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul ca incepand cu data de 6 octombrie 2012 urma sa fie deschisa o expozitie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori.

Dupa mai multe vizite de "documentare", au hotarat sa dea spargerea in noaptea de 15/16 octombrie 2012, beneficiind si de o vreme "favorabila", cu cer innorat si ploaie.

Radu Dogaru si Adrian Procop au patruns in muzeu printr-o usa de urgenta, s-au deplasat in Sala 1 unde se aflau tablourile expuse si prin smulgere au desprins din sistemul de prindere sapte tablouri semnate Picasso, Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Monet si Lucian Freud, operele de arta fiind transportate in doua genti de rafie, cumparate anterior de la comercianti chinezi.

Autoritatile olandeze au stabilit ca hotii au stat in interiorul muzeului aproximativ 2 minute si 48 secunde.

Cei doi hoti au fost asteptati de Eugen Darie cu o masina, in timp ce Alexandru Bitu "supraveghea" operatiunea dintr-o cafenea din apropiere. Sacosele cu tablouri au fost transportate in portbagajul masinii, hotii fiind aproape sa fie opriti cu totul intamplator de o patrula a politiei.

Pentru a nu fi prinsi, masina a fost parcata pe una din strazile centrale din Rotterdam, iar hotii s-au deplasat pe jos la locuinta lui Radu Dogaru. Procurorii mai sustineau ca masina a fost recuperata in dimineata zilei de 16 octombrie 2012, iar tablourile au fost depozitate intr-o debara din apartamentul lui Radu Dogaru.

Initial, hotii au vrut sa vanda tablourile in Belgia si au luat legatura cu un cunoscut, Moise George alias "George Hotu". Astfel, Radu Dogaru si Eugen Darie s-au deplasat la Bruxelles cu un autoturism, unde s-au intalnit cu "George Hotu" si i-au spus acestuia ca au de vanzare tablouri valoroase furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Masina i-au lasat-o acestuia, dupa care au revenit la Rotterdam.

Afland de la televizor de impactul actiunii lor, hotii au decis sa aduca tablourile in Romania. Operele de arta au fost scoase din rama si introduse in perne, golite de continut.

Au revenit in Romania pe rute separate, cu masina sau avionul, iar tablourile au fost aduse in tara cu un autoturism condus de Eugen Darie, care a intrat fara probleme pe la vama Nadlac, in seara zilei de 19 octombrie 2012.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri