Completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au amanat astazi toate procesele aflate pe rol, urmatorul termen avand loc pe 14 ianuarie. Este pentru prima data in istoria instantei suprema cand activitatea acestor completuri este blocata, informeaza Ziare.com.

Magistratii instantei supreme au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecatori sa fie amanate pe 14 ianuarie, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti privind anularea tragerii la sorti a completurilor, din 9 noiembrie.

Printre procesele amanate este cel in care sunt judecat Liviu Dragnea, Victor Ponta, Toni Grebla, Sebastian Ghita, Cristian Rizea, Viorel Hrebenciuc sau Tudor Chiuariu.

In sala de judecata au fost prezenti cativa inculpati din dosarul lui Liviu Dragnea, fosti directori din cadrul DGASPC Teleorman. "Astazi este ziua nationala a amanarilor", au zambit avocatii.

Presedintele Completului de 5 judecatori in materie penala a aratat ca pe 14 ianuarie este un termen administrativ, adica inca nu este sigur ca vor avea loc pana atunci tragerile la sorti. El a explicat ca decizia a fost luata in majoritate si a avut la baza hotararea Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a dispus anularea unei hotarari a colegiului de conducere, privind tragerea la sorti a completurilor.

Judecatoarea Simona Nenita a facut opinie separata si a motivat ca este tot pentru amanare, dar are in vedere motivarea deciziei Curtii Constitutionale. "Temeiul amanarii este decizia CCR", a sintetizat aceasta.

Dosarele grele au fost amanate, ICCJ anunta un blocaj juridic

La termenul de luni, Completul de 5 judecatori trebuia sa ia in discutie mai multe dosare grele, care-i vizau pe: Liviu Dragnea, Toni Grebla, Sebastian Ghita, Cristian Rizea.

De asemenea, magistratii trebuiau sa solutioneze o contestatie a DNA impotriva unei decizii prin care afaceristilor implicati in dosarul Microsoft II - Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir - li s-a ridicat interdictia parasirii tarii.

De altfel, saptamana trecuta, Inalta Curte a anuntat ca exista un blocaj in functionarea completurilor de cinci judecatori, care nu-si pot desfasura activitatea.

Majoritatea magistratilor de la ICCJ s-a exprimat in sensul ca la sedintele de judecata planificate pentru datele de 3 si 10 decembrie, completurile de cinci judecatori sa acorde noi termene de judecata pentru ianuarie 2019.

Motivul acestei suspendari a activitatii este o decizie data de o instanta inferioara. Pe 23 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarile facute de Liviu Dragnea si a anulat decizia Colegiului de Conducere de la Inalta Curte in baza careia s-au tras la sorti completurile de 5 judecatori.

Activitatea completurilor a fost in consecinta blocata, deoarece Curtea de Apel Bucuresti a suspendat hotararea Colegiului de Conducere.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri