Compania Hexi Pharma CO SRL a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prejudiciul in acest caz fiind de 9,5 milioane lei.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Miron Panaitescu (administrator al unor societati comerciale si fost partener de afaceri cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea), acuzat de savarsirea infractiunii de complicitate la spalarea banilor, precum si Erdei Attila (administrator al unor societati comerciale), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2012 - 2016, societatea Hexi Pharma a evidentiat in actele contabile operatiuni fictive de achizitii de servicii si cheltuieli fictive care nu au avut la baza operatiuni reale, in scopul diminuarii impozitului pe profit datorat bugetului de stat si respectiv a deducerii in mod nelegal a TVA de plata (prin interpunerea in relatia comerciala cu furnizorii reali a unor firme, prin care s-a majorat in mod nejustificat pretul bunurilor achizitionate).

In acelasi context, in vara anului 2012, Erdei Attila a emis catre Hexi Pharma sase facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii in valoare totala de 238.390 lei, plus TVA aferenta in suma de 57.214 lei.

Conform DNA, prin aceste demersuri, compania Hexi Pharma a prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 916.739 lei, din care 366.694 lei reprezinta impozit pe profit si 550.044 lei reprezinta taxa pe valoare adaugata dedusa in mod nelegal.

Procurorii mai spun ca, in perioada iulie 2013 - decembrie 2015, Miron Panaitescu l-a ajutat pe administratorul Hexi Pharma (Dan Condrea, in prezent decedat) sa disimuleze originea ilicita a sumelor de 2.275.672 euro si 9.875.717 lei, obtinute de acesta din urma ca urmare a savarsirii infractiunii de delapidare.

In acest sens, arata DNA, intre societatile administrate de Miron Panaitescu si doua firme din Cipru controlate de Dan Condrea au fost incheiate mai multe contracte fictive de prestari servicii.

Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate in conturile unor societati, de unde au fost la fel retrase in numerar de Dan Condrea.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a declarat ca se constituie parte civila in proces cu suma de 9.553.392 lei, reprezentand prejudiciul cauzat bugetului de stat.

In cauza, s-a dispus luarea masurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile si mobile ce apartin Hexi Pharma si altor persoane fizice si juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine sechestrul dispus in cauza.

DNA a anuntat ca procurorii anticoruptie au dispus clasarea fata de CPS Chemical&Pharmaceutical Solutions LTD, Hatom Limited LTD, Flori Dinu (directorul general al Hexi Pharma), Uliana Ochinciuc (sotia lui Dan Condrea) si Radu Ochinciuc.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri