Membrii Biroului permanent din Senat au decis, luni, prelungirea cu zece zile a termenului pentru intocmirea raportului de catre senatorii juristi in cazul cererii DNA de incuviintare a urmaririi penale impotriva presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat vicepresedintele Senatului, Claudiu Manda.

"Ne-a facut aceasta solicitare. Am hotarat, pe de o parte, sa prelungim termenul pentru raport cu zece zile, sa permitem senatorilor care doresc sa studieze dosarul sa vada fiecare ce elemente are pentru a-si concluziona un punct de vedere pentru vot si, la fel, sa existe o declaratie de constitutionalitate, pentru ca totusi aceste documente sunt nepublice si ideea este ca cine vrea sa le consulte, sa stie in cunostinta de cauza si sa voteze in cunostinta de cauza, nu neaparat sa poata sa expuna in spatiul public. Incepand de astazi am decis termen zece zile pentru studiere. Speram sa nu mai fie nevoie de vreo alta prelungire", a precizat Manda, potrivit Agerpres.

Cat priveste posibilitatea amanarii raportului dupa sarbatori, Manda a spus pot fi speculatii de orice fel, insa Biroul permanent a fost sesizat "in acest moment" cu situatia de fapt.

"Speculatii pot sa fie de orice fel, noi am fost sesizati in acest moment in Biroul permanent din partea Comisiei juridice cu aceasta situatie. Si anume, colegi care doresc sa studieze pentru a-si formula un punct de vedere concret in ceea ce priveste votul in plen. Am stabilit ca are voie sa studieze in acest termen de zece zile orice senator, cu o solicitare si cu un angajament de confidentialitate", a sustinut Manda.

Liderul grupului parlamentar USD din Senat, Vlad Alexandrescu, a spus ca aceasta amanare este "nejustificata", adaugand ca votul pe raport in Comisia juridica s-ar fi putut da maine, "adica la termenul care era deja prelungit o data in cadrul Comisiei juridice".

"In Biroul permanent, presedintele Comisiei juridice, domnul Cazanciuc, a cerut inca zece zile de amanare pentru depunerea raportului in cazul ridicarii imunitatii domnului Tariceanu, justificand ca si alti senatori ar trebui sa consulte dosarele de la DNA si referatul DNA. Din punctul de vedere al USR, care a votat impotriva, ca si PNL de altfel, aceasta amanare este nejustificata pentru ca dosarele se afla deja de doua sau de trei saptamani depuse la comisie, era tot timpul din lume ca oricine ar fi dorit sa consulte acest dosar, sa o faca. De asemenea, nu are nicio legatura faptul ca se intarzie votul celor 11 senatori juristi, care au avut tot timpul sa consulte acest dosar, cu faptul ca alti senatori, din alte comisii, doresc sa vada de asemenea acest dosar. Votul pe raport s-ar fi putut da maine, adica la termenul care era deja prelungit o data in cadrul Comisiei juridice. Reamintesc ca Biroul permanent fixase initial termenul de 11 decembrie Comisiei juridice pentru depunerea acestui raport si iata ca acum comisia a cerut o amanare de zece zile, deci pana la data de 21 decembrie", a sustinut Alexandrescu.

Cu privire la termenul de prescriere a faptelor de care este acuzat Tariceanu, Alexandrescu a sustinut ca acesta nu se poate aplica, intrucat au "inceput actele de procedura".

"USR considera ca ea (n.r. - prescrierea) nu se poate aplica, dat fiind ca au inceput actele de procedura, inclusiv aceasta trecere de la Biroul permanent la Comisia juridica, Comisia juridica catre plenul Senatului. Le consideram ca fiind acte de procedura si deci consideram ca termenul de prescriere s-a intrerupt. Deci nu exista nicio justificare pentru a intrerupe cursul anchetei penale", a afirmat senatorul USR.

"In data de 4 decembrie, senatorii Liviu Lucian Mazilu, Aurel Horea Soporan si Liviu Marian Pop au transmis Comisiei juridice cereri scrise prin care solicitau permiterea accesului la documentele transmise de PICCJ in dosarul mentionat. Avand in vedere aceste chestiuni, precum si solicitarile unor membri ai Comisiei de a avea timp de a studia notele depuse de avocat, Comisia juridica a hotarat sa solicite Biroului permanent sa decida cu privire la permiterea accesului tuturor senatorilor la dosarul PICCJ si la referatul care il insoteste si, de asemenea, stabilirea unui calendar in acest sens. Astfel, Comisia propune ca accesul sa se permita tuturor senatorilor in sala de sedinta a acesteia, urmand ca senatorii sa fie informati ca au obligatia de a pastra confidentialitatea cu privire la documentele mentionate", se arata in solicitarea adresata Biroului permanent si semnata de presedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri