Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a ales miercuri noua conducere, mandatele de un an ale presedintelui Simona Marcu (judecator) si vicepresedintelui Codrut Olaru (procuror) urmand sa expire la inceputul lunii ianuarie. Care sunt mizele anului 2019?

Update: Lia Savonea, aleasa presedinte al CSM. Judecatoarea este considerata apropiata de PSD. De asemenea, procurorul Nicolae Solomon a fost ales vicepresedinte al institutiei.

Lia Savonea este considerata cel mai influent membru CSM. Ea a fost presedintele Curtii de apel Bucuresti (CAB). Savonea a reusit sa coaguleze o majoritate, considerata pro PSD, in Sectia pentru judecatori a Consiliului si in plen. Inteligenta si bine pregatita, Savonea este definita, insa, cel mai bine de propriile actiuni. Spre exemplu, in noiembrie, dupa decizia CCR privind completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, Savonea a pus in discutie revocarea sefei ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea, scrie G4Media.

La inceputul lui octombrie, Sectia pentru judecatori, dominata de judecatoarea Savonea, s-a rastit chiar la ambasadorul SUA, pe motiv ca ar afecta independenta Justitiei. Trebuie precizat si ca Lia Savonea este sotia avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie si cu Catalin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru coruptie in doua dosare penale la cate 7 ani de detentie efectiva.

Din partea partea procurorilor a candidat George Solomon, un profesionist independent, venit de la Parchetul Capitalei.

Punerea in acord a legilor justitiei si a legislatiei penale cu standardele europene - obligatorie

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca punerea in acord a legilor justitiei si a legislatiei penale cu standardele europene este obligatorie.

"Anul 2018 a fost marcat, in acest sistem, de modificarea legilor de organizare si functionare a sistemului judiciar si a legislatiei penale, care inca este in curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpane pentru sistemul judiciar din Romania, care, din pacate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea in acord a acestor acte normative cu standardele europene este obligatorie si va prezenta o provocare pentru perioada urmatoare. In cadrul acestui demers, Consiliului Superior al Magistraturii ii va reveni o misiune deosebit de importanta ce presupune, mai mult ca niciodata, afirmarea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei. Desi ne-am aflat intr-un context complicat, CSM a ramas un factor de echilibru, reusind sa actioneze cu echidistanta fata de actorii implicati. Va rog sa continuati cu aceeasi determinare, sa fiti permanent racordati la vocea interioara a sistemului care reclama cu tarie necesitatea apararii si consolidarii independentei activitatii judecatorilor si procurorilor, dar si a sistemului judiciar in ansamblu", a afirmat Iohannis la sedinta plenului CSM.

El a subliniat ca 'izolarea' si 'divizarea' corpului magistratilor nu duc la nimic productiv.

"Consider ca, in ceea ce priveste justitia, CSM poate si trebuie sa promoveze o viziune unitara si sa fie chiar el un exemplu de unitate si efort comun reunit in jurul principiilor si valorilor celor mai de pret ale unei democratii consolidate: independenta justitiei, separatia puterilor in stat, un echilibru al puterilor si o colaborare loiala intre acestea", a adaugat Iohannis, potrivit Agerpres.

Seful statului a aratat ca legislatia penala si legile justitiei modificate in 2018 au fost contestate, atat in interiorul sistemului, cat si de societatea civila, precum si de partenerii si aliatii externi ai Romaniei.

"Forma finala a legilor justitiei adoptate de Parlament a facut obiectul unor opinii extrem de critice ale Comisiei de la Venetia, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie care a vizat direct Guvernul Romaniei. De asemenea, prin MCV Guvernul are de indeplinit noi conditionalitati. Toate acestea reprezinta premise mai mult decat ingrijoratoare. Aceste legi facute stramb au fost modificate imediat dupa promulgare si, chiar daca modificarile au raspuns partial unor nevoi punctuale ale sistemului, incoerenta de viziune asupra legislatiei si standardelor necesare sistemului de justitie a continuat sa genereze multiple consecinte negative", a sustinut Iohannis.

El a mentionat ca prezenta sa la sedinta CSM reprezinta o "incurajare institutionala", in contextul in care plenul Consiliului Superior al Magistraturii isi alege miercuri noua conducere - presedintele si vicepresedintele.

"A fost un an foarte greu. Va felicit pe toti pentru echilibrul pe care ati reusit sa-l pastrati in sistem", a transmis presedintele Iohannis.

El a apreciat raportul de bilant al CSM ca fiind unul foarte bun si care reflecta 'o activitate bogata'.

"Va doresc pentru anul 2019, care nici acesta nu se anunta linistit, o activitate intensa, buna si de succes", a conchis seful statului.

Care sunt mizele? Ce dosare va gestiona in 2019 noua conducere a CSM

Anul viitor, in toamna, expira mandatul sefei ICCJ, judecatoarea Cristian Tarcea. Ea mai are dreptul la un mandat de 3 ani, insa este complet la mana Sectiei pentru judecatori a CSM. Potrivit noilor modificari legislative operate de PSD-ALDE la legile Justitiei, numirile in functii de conducere la Inalta Curte se fac de catre Sectia pentru judecatori a CSM. Judecatorul Daniel Gradinaru, fost purtator de cuvant al CAB si considerat in sistemul de Justitie ”omul lui Savonea” este singurul candidat pentru sefia Sectiei Penale a ICCJ.

La fel, foarte important, sefa CSM, alaturi de alte doua judecatoare, numeste sefii si procurorii de executie ai noii Sectii de anchetare a magistratilor, considerate in sistemul de Justitie o unitate creata sa lupte cu magistratii care isi fac treaba, nu cu cei corupti.

In plus, sefa CSM si alte doua judecatoare cu rang de Curte de apel vor selecta conducerea Inspectiei Judiciare, considerate, de asemenea, o ”coada de topor” in mana Puterii politice impotriva magistratilor care ancheteaza politicieni.

Tot in 2019, in iulie, expira mandatul procurorului general Augustin Lazar, daca va reusi sa se mentina pana atunci in functie, dupa ce ministrul justitiei, Tudorel Toader a cerut revocarea sa din functie, iar un proces se judeca in instanta suspendarea revocarii. Postul de sef al DNA este vacant deja, la fel numeroase pozitii din esalonul 2-3 din marile parchete, insa extrem de importante in arhitectura sistemului de Justitie. Numirile la sefia marilor parchete se fac in continuare de presedintele tarii, la propunerea ministrului de Justitie, cu avizul consultativ al Sectiei pentru procurori, insa, dupa modificarile legislative, Iohannis are dreptul sa respinga o singura data propunerea lui Tudorel Toader. In ce priveste numirile in functiile de sefi de sectie la marile parchete, acestea se fac de catre Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei.

Citeste si:

    Sursa foto: Agerpres Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri