Tudorel Toader a declarat, luni dimineata, ca atat Codul Penal cat si Codul de Procedura Penala vor fi modificate, cel mai probabil, printr-o singura ordonanta de urgenta. De asemenea, el a recunoscut ca amnistia si gratierea sunt pe masa Guvernului, insa ca o ultima solutie, daca celelalte masuri nu vor repara "abuzurile comise".

O prima forma a acestei act normativ se afla in lucru, in acest moment, la Ministerul Justitiei, a explicat ministrul. El a mai spus ca amnistia si gratierea ar putea fi ultima solutie pentru corectarea unor abuzuri, el explicand insa ca, daca vor exista alte optiuni, vor fi aplicate acelea, scrie Digi24.

„Lucram la un draft, un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea codului penal si codului de procedura penala in acord cu deciziile CCR si pentru transpunerea celor doua directive: confiscarea extinsa la codul penal si consolidrarea prezumtiei de nevinovatie la procedura penala. Ma voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune doua ordonante de urgenta, ci una singura”, a spus Toader, luni dimineata.

El a mai spus ca amnistia si gratierea ar putea fi ultima solutie pentru corectarea unor abuzuri, explicand insa ca, daca vor exista alte optiuni, vor fi aplicate acelea.

Intrebat despre stadiul ordonantei pentru amnistie si gratiere, Tudorel Toader a precizat ca nu s-a schimbat nimic de duminica seara.

Tudorel Toader: In stadiul in care era aseara. De fapt, ati vazut ca nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii si o nuanta: chiar acolo, in consiliul acela, s-a spus ca, daca exista alte solutii legislative de indreptare a abuzurilor comise, evident, si normal, s-a exprimat acordul cu respectivele solutii. Daca nu, s-a agreat ideea ca amnistia, gratierea sa fie ultima solutie de indreptare a respectivelor abuze, abuzuri scuze. Daca nu, atunci se poate discuta de etapa a doua si atunci trebuie vazut care sunt criteriile de referinta, daca e natura, daca e gravitatea faptei, daca e pedeapsa aplicata, daca e pedeapsa prevazuta de lege. Asta inseamna analiza.

Duminica, dupa Consiliul National al PSD, ministrul Justitiei a evitat sa dea un raspuns clar privind adoptarea ordonantei de urgenta privind amnistia si gratierea, spunand ca va reflecta pe acest subiect. „Cand voi avea un raspuns structurat, atunci vi-l voi oferi”, a spus el, in pofida insistentelor jurnalistilor.

Amnistia si gratierea ar putea fi date pana la 15 ianuarie. La Consiliul National al PSD au fost voci care au facut o astfel de solicitare. Liderul social-democratilor, Liviu Dragnea, a venit, la randul sau, cu o serie de teme pentru Guvern si social-democrati, inclusiv depunerea, dupa Anul Nou, a unei plangeri penale pentru inalta tradare impotriva presedintelui Klaus Iohannis.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri