Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Iulia Cristina Tarcea, judecator si presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, in cazul constituirii completurilor de 5 judecatori, scrie Ziare.com.

Aceste abateri disciplinare sunt prevazute de art. 99 lit. f) si o) din Legea nr. 303/2004. Litera f)- refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu;
Litera o)- nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

In cazul in care Sectia pentru judecatori a CSM va decide ca Tarcea sa fie sanctionata, chiar si cu un avertisment, aceasta isi va pierde functia de presedinte al ICCJ.

Savonea a cerut revocarea

Demersul impotriva sefei Inaltei Curti vine dupa ce una din cele mai influente judecatoare din CSM, Lia Savonea, a cerut revocarea din functie a Cristinei Tarcea.

Un ONG fantoma al romanilor din SUA a facut plangere impotriva Cristinei Tarcea, in cazul formarii completurilor de 5 judecatori.

Judecatorii au anuntat ca...
Citeste si: ICCJ au anuntat ca judeca azi ultimul termen in dosarul lui Dragnea

De ce este acuzata Tarcea

Potrivit unui comunicat al Inspectiei Judiciare remis miercuri Ziare.com, in privinta abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au retinut ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 si de 2 judecatori prevazute la art. 31 alin. (1) lit. b) si art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018.

Cu referire la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. o), s-a retinut ca, prin refuzul de a implementa dispozitiile de imediata aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior mentionate, 40 de cauze de competenta completurilor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri in compunerea prevazuta de legea in vigoare la data inregistrarii lor.

Actiunea IJ a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea judecatorului in cauza.

Inalta Curte trimite Dosarul...
Citeste si: Inalta Curte: Ancheta in Dosarul Mineriadei din 1990 trebuie refacuta

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Sefa ICCJ il acuza pe Toader ca a pus in miscare "masina manipularii"