Curtea Constitutionala (CCR) a constatat miercuri cu o majoritate de 8 voturi "pentru" si 1 vot "impotriva" existenta unui conflict juridic intre Guvern si presedintele Romaniei generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta remanierea guvernamentala propusa de prim ministru, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit deciziei, "Curtea constata existenta conflictului generat de refuzul presedintelui de a emite decretele de revocare a doi ministri sau de a emite decretele de vacantare a functiilor de ministru ca urmare a demisiilor", au explicat sursele citate.

De asemenea, CCR a indicat si calea de urmat:

  • presedintele urmeaza sa emita de indata decretele de vacantare si urmeaza sa raspunda de indata in scris propunerilor de numire, sa explice de ce refuza numirea Liei Olguta Vasilescu si a lui Mircea Draghici in Guvern.

Cu toate acestea, surse din cadrul CCR au explicat ca presedintele nu este obligat prin decizia Curtii sa accepte propunerile de ministri facute de Viorica Dancila, ci doar sa motiveze de ce refuza.

Singurul judecator constitutional care s-a opus deciziei de constatare a conflictului dintre Guvern si presedinte a fost Livia Stanciu, fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, propusa la CCR de Klaus Iohannis.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dancila a anuntat ca a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a accepta remanierea Guvernului, sustinand ca nu si-a dorit acest demers, dar "interesul Romaniei, interesul romanilor este mai presus de ambitii, de joc politic sau de o campanie electorala".

"Ma refer la Dezvoltare Regionala si Administratie Publica si la Ministerul Transporturilor. Cred ca nu jocul politic trebuie sa fie cel care trebuie sa dicteze in aceasta perioada, cred ca este important interesul Romaniei. Ne dorim sa exercitam cu succes Presedintia rotativa in toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind intreaga autoritate si legitimitate tuturor ministrilor din Cabinet. Nu ne putem permite sa schimbam ministri dupa ce au fost preluate dosarele, dupa ce au fost stabilite prioritatile pe fiecare domeniu in parte. De aceea, astazi am sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei pentru a solutiona acest blocaj creat de domnul presedinte", a afirmat Dancila in debutul sedintei de Guvern din 7 decembrie, in care a anuntat sesizare Curtii.

In aceeasi zi, seful statului i-a raspuns, printr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, spunandu-i ca degeaba a sesizat CCR pentru ca, in acest moment, Romania nu are prim-ministru. De asemenea, presedintele a subliniat ca nu va face nimic in privinta remanierii pana dupa decizia Curtii Constitutionale.

"Daca s-a ajuns in aceasta faza, sa se cheme Curtea Constitutionala sa stabileasca ce avem de facut, bineinteles ca voi astepta decizia CCR, dupa care voi actiona constitutional. (_) Sunt multe hartii (primite de la Guvern - n.r.), cu anexe, iar toate aceste lucruri vor fi explicate in detaliu in documentele pe care le vom trimite la CCR si veti vedea atunci ca punctul nostru de vedere este unul consolidat, unul corect, iar cel al Guvernului, vom vedea cum va fi apreciat. (_) Deocamdata, nu mai fac nimic in aceasta speta, pana cand CCR va lua o decizie", a aratat el, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni, intrebat daca va accepta propunerile pentru numirea noilor ministri la Transporturi si Dezvoltare Regionala inaintea unei decizii a CCR.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri