Anca Jurma sustine ca a acceptat cu greu functia de procuror sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie, intr-un moment in care institutia se afla intr-o situatie dificila.

"Astazi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegata in functia de procuror sef al DNA. Am acceptat cu greu aceasta functie interimara, la solicitarea conducerii Ministerului Public, intr-un moment in care DNA se afla intr-o situatie dificila. Urma ca in scurt timp sa aiba loc o procedura de desemnare a procurorului sef numit, cu un mandat de trei ani. Din ratiuni care nu au depins de mine, aceasta perioada s-a prelungit pana dupa incheierea celor 6 luni. In aceasta perioada mi-am propus sa fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA sa functioneze bine, in ciuda climatului ostil la care institutia a trebuit sa faca fata. Am incercat sa asigur o perioada de echilibru si de normalitate, folosind metode democratice de conducere", a transmis Jurma printr-un comunicat remis marti, potrivit Agerpres.

Jurma mentioneaza ca unul dintre obiectivele sale a fost ca dosarele trimise in instanta de DNA sa fie sustinute de probe temeinice, iar anchetele sa respecte normele legale.

"Primul meu obiectiv a fost acela de a face in asa fel incat, din punctul de vedere al functionarii si al organizarii interne a DNA, sa rezolvam impreuna toate problemele pentru a putea sa ne desfasuram activitatea in conditii bune, conform competentelor legale si puterilor noastre si in limitele resurselor de care dispuneam. Un obiectiv si mai important a fost acela de a ma asigura, atat cat puteam si cat depindea de mine conform atributiilor legale, ca dosarele trimise in judecata de DNA privesc fapte penale sustinute temeinic de probe si ca anchetele respecta normele legale si drepturile fundamentale ale cetatenilor", spune Anca Jurma.

Ea subliniaza ca DNA "nu are tinte", iar procurorii trebuie sa aiba posibilitatea sa instrumenteze dosare de coruptie, "fara sa fie intimidati".

"Inca din prima zi a mandatului interimar, am subliniat ca DNA nu are tinte, ci are o competenta prevazuta de lege, pe care trebuie sa si-o indeplineasca, si anume aceea de a combate coruptia la nivel inalt prin mijloace prevazute de legea penala. Mai mult, am considerat ca atata timp cat exista coruptie in Romania, procurorii DNA trebuie sa aiba posibilitatea, atat legala cat si de fapt, sa instrumenteze dosare corect si profesionist si fara sa fie intimidati. M-am solidarizat si ma voi solidariza intotdeauna cu foarte multi colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale si facand fata oricaror presiuni, au reusit sa probeze fapte grave de coruptie, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, si sa aduca inapoi averi furate, sa recupereze pagube produse bugetului statului. Datorita lor, sunt multi oameni in Romania care sunt convinsi ca se poate face dreptate, ca functia sau averea cuiva nu sunt suficiente ca sa il protejeze in fata legii, daca a incalcat-o, si ca nu vom lasa coruptia sa prolifereze la infinit", subliniaza Jurma.

Potrivit ei, daca exista abuzuri in justitie, atunci ele trebuie sanctionate si adauga faptul ca crede "intr-o justitie cu mainile curate".

"Nu m-am solidarizat si nu ma voi solidariza cu abuzuri in indeplinirea actului de justitie, indiferent de catre cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie sa existe, iar daca exista, ele trebuie sanctionate. Cred intr-o justitie cu mainile curate. Nu ma solidarizez insa nici cu maniera in care unii procurori au inteles sa isi exprime nemultumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale si nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred ca s-a ajuns prea departe si cred ca a venit momentul ca aceste practici sa inceteze", mai spune Jurma.

La final, Jurma isi exprima speranta ca la sefia DNA va fi numit un procuror "independent si integru", care sa continue eforturile de combatere a coruptiei la nivel inalt.

"Le multumesc tuturor colegilor care au avut incredere in mine si care m-au sprijinit pana in ultima zi. Imi exprim speranta ca aceasta perioada de provizorat se va incheia cu numirea unui procuror sef dedicat actului de justitie corect si profesionist, a unui procuror independent si integru, care sa doreasca sa continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea coruptiei la nivel inalt si mediu si caruia sa i se dea sansa si mijloacele pentru a reusi", declara magistratul.

Anca Jurma a informat luni Consiliul Superior al Magistraturii ca nu mai doreste prelungirea mandatului de procuror sef interimar al DNA.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri