Laura Codruta Kovesi, fosta sefa DNA, a explicat miercuri dimineata sesizarea pe care a depus-o la CEDO in cazul revocarii de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. „Mi-au fost incalcate drepturi fundamentale”, a spus Kovesi, precizand ca nu a cerut despagubiri si ca nu doreste „repunerea pe functie”.

„Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despagubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO sa constate ca mi-au fost incalcate, in aceasta procedura de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la aparare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat fosta sefa a DNA. „Prin aceasta actiune, eu nu doresc repunerea pe functie”, a adaugat ea.

Aflata pe treptele Parchetului General, unde isi desfasoara acum activitatea, Kovesi a subliniat ca intr-o procedura in care nu a avut dreptul sa se apare, i s-a aplicat o sanctiune a revocarii de catre CCR, cu toate ca aceasta functie nu e prevazuta in legea Curtii Constitutionale, noteaza Ziare.com.

"Intr-o procedura in care eu nu eram parte, nu am fost citata, nu am avut dreptul sa imi fac apararea, nu am avut posibilitatea sa intervin in proces, mi s-a aplicat o sanctiune a revocarii de catre CCR, cu toate ca in legea CCR aceasta atributie de revocare sau de sanctionare a procurorilor cu functii de conducere nu este prevazuta.

Deci este o chestiune de principiu. Mai mult decat atat, este o decizie care a fost definitiva, ea nu poate fi atacata. Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive si altor procurori cu functii de conducere, pentru ca aceasta decizie poate fi invocata ca precedent pentru revocarea oricarui procuror care detine o functie de conducere in Ministerul Public".

Citeste si:
Liviu Pop: Ministerul Educatiei este condus de ,,baronii manualelor"
Liviu Pop: Ministerul...

Ea nu a vrut sa comenteze solicitarea ministrului Justitiei de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar, insa a spus ca "solicitarea la CEDO urmareste ca aceasta procedura abuziva (a revocarii - n.red.) sa nu fie aplicata si altor procurori", a declarat Kovesi.

In plus, fosta sefa DNA a subliniat ca prin aceasta actiune la CEDO nu doreste repunerea pe functie, iar acest lucru oricum nu e posibil.

"Prin aceste atacuri si prin aceste modalitati stoparea activitatii procurorilor, stoparea independentei procurorilor, se incearca indepartarea din functie a procurorilor care doresc sa continue lupta anticoruptie", a adaugat Kovesi.

Citeste si:
Fostul sef al CFR SA, audiat la DNA, dupa ce a fost demis de Cuc
Fostul sef al CFR SA, audiat...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
DNA desfasoara o ancheta in cazul unei fraude de MIL. euro