Asociatia VeDem Just cere abrogarea legii recursului compensatoriu, prin care persoanele condamnate definitiv sunt eliberate mai rapede. Solicitarea vine dupa ce mai multi infractori liberati conditionat au comis fapte cu violenta: "Romania a devenit o tara nesigura pentru cetatenii onesti", atrage atentia organizatia, scrie Ziare.com.

"Romania a devenit o tara nesigura, caci infractori periculosi sunt in libertate. VeDemJust solicita Parlamentului Romaniei initierea procedurilor pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu nr. 169/2017! Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie atrage atentia asupra cresterii numarului de infractiuni cu violenta in Romania, majoritatea comise de recidivisti eliberati din penitenciare mai devreme decat perioada stabilita prin hotararile de condamnare", scrie VeDemJust.

Potrivit ONG-ului, opinia publica a fost oripilata de inregistrari video privind o tanara din Alba Iulia care a fost atacata intr-o scara de bloc, o adolescenta de 15 ani din Constanta care a fost talharita pe strada, o barmanita din Timisoara care a fost jefuita dupa ce a fost batuta cu cruzime de un barbat, un interlop din Iasi care a violat o tanara de 17 ani racolata intr-un club sau cu tanarul care a fost omorat sambata seara la Medias de un barbat condamnat anterior pentru omor.

ONG-ul atrage atentia: "Nu exista un studiu de impact"

"Legea nr. 169/2017 - prin care 30 de zile de detentie se considera a fi executate 36 de zile - s-a aprobat fara vreun studiu de impact. Ea a obligat judecatorii sa elibereze condamnatii mai inainte de a-si ispasi pedepsele. Romania nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar, motiv pentru care rata recidivei si este de 60-70%.

Serviciul de Probatiune este total depasit de situatie, neavand resursele umane si financiare pentru a-i supraveghea pe cei liberati. S-a ajuns, astfel, in situatia ca efectele acestei legi sa fie periculoase pentru integritatea fizica si chiar viata cetatenilor onesti", mai arata VeDem Just.

Organizatia mai cere o reactie adecvata a oamenilor legii:
- Parlamentul trebuie sa adopte legi care sa protejeze oamenii nevinovati;
- Politia trebuie sa reactioneze imediat pentru prinderea raufacatorilor;
- Parchetul trebuie sa administreze rapid probele;
- Justitia trebuie sa sanctioneze foarte aspru infractorii care pun in pericol siguranta si viata cetatenilor.

Sursa foto: Enruta | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri