Curtea Constitutionala a decis miercuri ca pensia speciala a lui Victor Ciorbea – de aproape 30.000 de lei – este neconstitutionala si au trimis actul normativ Parlamentului, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro.

Motivul respingerii a fost ca nu se poate ca pensia Avocatului Poporului sa se raporteze la venitul unui judecator CCR, asa cum prevede legea adoptata de Parlament la initiativa senatorului PSD Serban Nicolae si a deputatilor PSD Florin Iordache si Eugen Nicolicea.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 noiembrie 2018, Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

Seful statului a invocat atat motive extrinseci de neconstitutionalitate, precum depasirea termenului de dezbatere prevazut de legea fundamentala sau transmiterea cu intarziere a punctului de vedere al Guvernului, cat motive intrinseci.

Printre acestea din urma, presedintele Iohannis a enumerat urmatoarele:

  • prin acest act normativ legiuitorul a instituit o pensie speciala pentru judecatorii Curtii Constitutionale, in cuantum variabil, fara sa se refere si la cei care au exercitat in trecut aceasta functie.
  • actul normativ prevede ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale, dar textele sunt neclare in ceea ce priveste cuantumul pensiei rezultate, intrucat nu reiese daca aceasta se va stabili si se va actualiza in raport cu indemnizatia Avocatului Poporului sau cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale.
  • acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului si adjunctii sai constituie un privilegiu nejustificat fata de ceilalti demnitari cu acelasi rang.
  • daca in functia de Avocat al Poporului este numit un consilier juridic sau o persoana din cadrul institutiei Avocatul Poporului, rezervarea postului acestuia/acesteia este obligatorie.
  • personalul contractual, respectiv soferii, beneficiaza de salarii stabilite la nivelul in plata aferent functiilor similare din cadrul serviciilor Parlamentului.
  • se genereaza noi cheltuieli de fonduri publice necesare platii unor categorii de pensii speciale, pensii anticipate si a unor cheltuieli cu veniturile incadrate pe alte grile de salarizare, mentioneaza Klaus Iohannis, care adauga ca initiatorii nu au precizat care este impactul bugetar si care sunt sursele din care sa se asigure acoperirea cheltuielilor generate de propunerea legislativa.

Astfel, in situatia in care nu este clar la ce baza de calcul se raporteaza cunatumul pensiei speciale a Avocatului poporului, acesta ar putea varia de la 15.960 lei si 27.748 lei.

Daca pensia se va calcula pornind de la indemnizatia Avocatului poporului (19.950 lei brut / luna), atunci cuantumul acesteia va fi de 15.960 lei (80% din 19.950).

Daca, in schimb, pensia speciala se va calcula pornind de la indemnizatia unui judecator al Curtii Constritutionale, la care se adauga si sporurile aferente, atunci cuantumul acesteia ar putea fi de 27.748 lei, adica 80% din 34.865 (29.269 lei indemnizatia lunara bruta + 5.416 lei sporuri lunare).

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri