Fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a primit, miercuri seara, o citatie din partea Sectiei de Investigare a Infractiunilor in justitie, in calitate de suspect, ea adaugand ca este nevinovata si ca isi va continua drumul in procedura pentru ocuparea functiei de procuror-sef european.

"In ultimele zile, am fost supusa unei campanii de denigrare, probabil plecata din disperarea unora pentru faptul ca am ocupat primul loc in procedura pentru ocuparea functiei de procuror-sef european. Pot sa va spun ca asta-seara (miercuri - n.r.), dupa ora 8 seara, s-a prezentat un politist la domiciliul meu si am primit o citatie din partea Sectiei de Investigare a infractiunilor din justitie, in calitate de suspect pentru infractiunea de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Este foarte interesant ca aceasta citatie vine inainte de a merge la Parlamentul European in vederea audierii", a declarat Kovesi, la postul de radio Europa FM, transmite Agerpres.

Kovesi a spus ca nu va renunta la candidatura pentru ocuparea functiei de procuror-sef european si se va prezenta la Bruxelles in vederea audierii din Parlamentul European.

"Nu am de gand sa renunt la aceasta procedura, voi merge, voi explica ca sunt nevinovata, voi explica faptul ca aceasta incepere de urmarire penala este vadit abuziva si sicanatorie. (...). Imi voi continua drumul in aceasta procedura. Nu voi renunta. Asa cum am spus si cand mi-am incheiat mandatul la DNA, coruptia poate fi invinsa", a subliniat Kovesi.

Fostul procuror-sef al DNA a explicat ca miercuri a depus la instanta suprema o cerere de amanare pentru un proces care urma sa aiba termen luni, iar la aceasta a anexat si biletul de avion din care rezulta ca vineri urma sa plece din tara, la Bruxelles.

"La nici cateva ore dupa ce am depus aceasta cerere (...), am primit aceasta citatie. Este evident ca prin aceasta metoda se incearca oprirea mea in aceasta procedura, se incearca, chiar si prin abuzuri, sa nu ocup aceasta functie, pentru care totusi am sanse, pentru ca sunt candidatul care s-a situat pe primul loc", a afirmat Kovesi.

Ea a mentionat ca faptele de care este acuzata urmeaza sa ii fie aduse la cunostinta, insa a spus ca banuieste ca este vorba despre dosarul in care s-a reclamat ca ar fi fost implicata in aducerea lui Popa Nicolae in tara. Kovesi a adaugat ca "este o mare minciuna" si ca este o ancheta deschisa din 2017, iar exact cu o saptamana inainte de audierea sa in Parlamentul European a primit citatie sa fie prezenta exact in ziua in care trebuia sa plece si sa se prezinte la Bruxelles in aceasta procedura.

"Am aproape 24 de ani de activitate, nu am fost niciodata cercetata disciplinar si nici penal, nu am avut niciodata probleme (...). Eu stiu ca sunt nevinovata, stiu ca este o etapa intermediara inceperea urmaririi penale. Sigur, va fi o problema de imagine, va fi o problema de credibilitate, si a mea, dar si a institutiei care a facut acest demers", a apreciat Kovesi.

Ea a adaugat ca nu vede unde este urgenta pentru a fi chemata inainte de a se prezenta la aceasta procedura de la Bruxelles.

"Sigur ca acest lucru poate sa imi afecteze in mod serios candidatura. (...). Cred ca aceasta incepere de urmarire penala a fost facuta pentru a fi discreditata, pentru a fi impiedicata sa ocup aceasta functie, cu toate ca, in urma procedurii, competentele mele profesionale au fost apreciate. (...) Am prima sansa in aceasta procedura. Sigur ca inceperea urmaririi penale s-a facut pentru a ma bloca in aceasta procedura si nicidecum pentru a se afla adevarul", a conchis Laura Codruta Kovesi.

Adina Florea, despre citarea lui Kovesi: Este o sesizare a lui Ghita

Adina Florea, procuror-sef adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, a declarat joi ca dosarul in care a fost citata Laura Codruta Kovesi a fost inceput ca urmare a unei sesizari formulate de fostul deputat Sebastian Ghita, in decembrie anul trecut.

Intrebata despre afirmatiile fostei sefe a DNA, care a spus ca dosarul in care a fost citata ar fi un caz vechi de 10 ani, Adina Florea a raspuns: "Este un dosar ca urmare a sesizarii lui Sebastian Ghita din decembrie 2018. Este o ancheta in desfasurare, unde se vor respecta toate drepturile si libertatile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor cercetate si, in primul si in primul rand, se va respecta legea".

Vasilescu: Kovesi sa le spuna ca e abuzata de "statul de drept" celor care au fost acuzati fix in campanie electorala

Lia Olguta Vasilescu a declarat, referitor la anuntul Laurei Codruta Kovesi ca a fost citata de catre Sectia de investigare a magistratilor exact inainte de audierea in Parlamentul European pentru candidatura de procuror-sef european, ca aceasta ar trebui sa isi aminteasca de politicienii care au fost acuzati de DNA fix in campania electorala.

"Am trait s-o vad si pe-asta! Laura Codruta Kovesi se plange ca e abuzata de 'statul de drept'! Cand? Exact cand isi facea campanie sa devina procuror sef european... Pe bune? Sa le spuna asta celor care au fost acuzati fix in campanie electorala! Pai sa aiba incredere in Justitie, zic! Ca parca asa era slagarul 'penalilor'... Si, ca sa lucram cu materialul clientului, 'niste penaaaaali, vor sa conduca tara!' Bine, in speta de fata, chiar Europa! Sau 'in politica nu exista prezumtia de nevinovatie (ea fiind sustinuta politic de grupul PPE), iar persoanele asupra carora planeaza suspiciuni rezonabile trebuie sa faca un pas lateral'. Am citat corect, nu? P.S. Si pe mine m-ai chemat tot ca 'suspect'. Noroc ca, de la cazul meu, s-au mai schimbat metodele!", a scris Lia Olguta Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.

Ciolos: Incercarea de intimidare si discreditare a Laurei Codruta Kovesi, o actiune specifica actualei puteri

Presedintele Partidului Libertatii, Unitatii si Solidaritatii (PLUS), Dacian Ciolos, a declarat ca "incercarea de intimidare si discreditare a Laurei Codruta Kovesi este o actiune de compromitere publica specifica actualei puteri", intrucat "liderii PSD-ALDE nu doresc ca fosta sefa a DNA sa ajunga procuror-sef european", potrivit Agerpres.

Fostul premier a adaugat, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca liderii PSD-ALDE "folosesc toata masinaria de manipulare si de presiune, dar si institutiile subordonate politic, pentru a stopa chiar si fizic aceasta numire pe ultima suta de metri".

El considera ca modul de actiune a acestora "se va inrautati cu cat ne apropiem de campania electorala". "Asa au procedat cu toti cei care li se opun si e momentul sa intelegem ca situatia se va inrautati cu cat ne apropiem de campania electorala. Punerea sub acuzare a Laurei Codruta Kovesi de catre Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie este o dovada ca au construit mecanismele necesare pentru a supune Justitia intereselor acestei retele clientelare de putere. Au puterea sa faca tot ceea ce vor daca nu ne opunem energic. Nu uitati tot ce au facut, nu uitati ca au blocat DNA si intregul sistem de justitie, nu uitati de 10 august. Nu uitati ca au inarmat Jandarmeria cu munitie de razboi. Vor fi tot mai dezlantuiti si vor distruge tot ce a mai ramas de distrus in tara asta, vor nimici institutii si persoane, doar ca sa credem ca niciunul dintre noi nu e mai bun si ca tot ce meritam este sa traim in mizeria morala pe care o vand impachetata in sinistra fictiune numita 'program de guvernare'", a spus Ciolos.

Liderul PLUS mai mentioneaza ca trebuie reactionat fata de aceste actiuni ale reprezentantilor actualei guvernari. "Este de datoria noastra sa reactionam si sa schimbam Romania in bine, stand alaturi de oamenii care incearca sa ramana drepti si curajosi in fata grupului infractional al lui Dragnea. Romania nu o sa se prabuseasca, pentru ca romanii nu vor accepta sa li se fure din nou tara!", a conchis Dacian Ciolos.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri