Controalele inopinate ale Consiliului Concurentei din Romania ajung sa le prinda nepregatatite pe multe dintre firmele care isi desfasoara activitatea in tara noastra, rezultand astfel urmari neplacute pentru acestea. Georgiana Badescu, Partner in cadrul firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA, a prezentat mai multe recomandari pentru antreprenorii care au un business in Romania, referitor la felul in care acestia trebuie sa actioneze in cazul unei investigatii derulate de Consiliul Concurentei, dar si ce masuri de precautie trebuie sa isi ia chiar daca nu au fost implicati deocamdata intr-o astfel de actiune.

O comunicare deficienta poate fi chiar sursa unei investigatii din partea Consiliului Concurentei, precizeaza reprezentanta Schoenherr si Asociatii SCA, atragand atentia cu privire la felul in care este realizata corespondenta la nivelul companiei.

"Companiile trebuie sa fie vigilente tot timpul. Eu le recomand clientilor mei, indiferent ca sunt investigati de Consiliul Concurentei sau nu, sa fie foarte atenti la modalitatea in care isi scriu corespondenta, deoarece aceasta este intotdeauna o sursa de ingrijorare. Nu neaparat contractele, deoarece acelea pot fi revizuite de avocati sau de consilieri juridici care se asigura ca nu apar probleme, ci corespondenta scrisa in graba poate fi o problema. Din pacate, e indeajuns sa avem un singur e-mail problematic pentru a atrage o investigatie din partea Consiliului Concurentei si o posibila sanctiune. Scrieti e-mailurile in asa fel incat sa fiti siguri ca ar putea fi citite la un moment dat de catre o autoritate", precizeaza Georgiana Badescu, Partner al firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA, in cadrul conferintei Esti pregatit de inspectie? Ce trebuie sa stii in caz ca te “viziteaza” autoritatile?, organizata de wall-street.ro.

In ceea ce priveste modul in care companiile trebuie sa abordeze inspectiile Consiliului Concurentei, reprezentantul Schoenherr recomanda pregatirea in avans. Angajatii trebuie sa fie constienti ca la un moment dat poate veni o echipa de inspectori care pe baza unui ordin de inspectie si a unei autorizari judiciare poate intra toate spatiile detinute de companie.

"O companie trebuie isi definitiveze o echipa de lucru care ar trebui sa includa fie un avocat, fie un consilier juridic, care sa directioneze echipa si sa instruiasca angajatii companiei care sunt vizati de inspectie. De asemenea, este extrem de importanta cooperarea cu autoritatile pe toata perioada investigatiei", adauga Georgiana Badescu.

Atentie la instructiunile oferite de autoritati: Nu rupeti sigiliile!

Unele aspecte care la prima vedere pot parea banale din perspectiva companiilor, nerespectarea lor aduce sanctiuni usturatoare pentru acestea. Unul dintre exemple il reprezinta ruperea sigiliilor puse de Consiliul Concurentei, indiferent ca acest lucru se intampla din neatentie.

"O inspectie poate continua dupa ora 18:00 doar cu consimtamantul reprezentantului legal al companiei. Insa, este posibil, chiar daca se obtine acest acord, ca inspectia sa fie derulata pe parcursul mai multor zile. Lasati instructiuni angajatilor sa nu rupa sigiliile. Exista un exemplu, la nivelul Comisiei Europene, in care s-a acordat o amenda de 38 de milioane de euro unei companii pentru ruperea sigiliilor, lucru care s-ar fi intamplat din neatentia angajatilor de la curatenie", explica Georgiana Badescu.

Prezent, de asemenea, in cadrul conferintei, Cosmin Belacurencu, secretar de stat si membru in plenul Consilului Concurentei, i-a indemnat pe antreprenori, in cazul in care nu au bugetul necesar pentru contractarea unei companii care sa ii ajute in ceea ce priveste conformarea la regulile de concurenta, sa isi descarce pentru inceput ghidul pus la dispozitie de catre autoritate, ghid pe care il puteti gasi AICI.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri