Guvernul Dancila ignora avizul negativ de la CSM si aproba noua ordonanta OUG 7 facuta de Toader

Viorica Dancila a anuntat, marti, ca va fi adoptata, in sedinta de guvern de azi, ordonanta prin care se aduc mici modificari OUG 7, atat de contestata de mediul de afaceri si de opinia publica. Cu putin timp inainte de anuntul premierului, CSM a avizat negativ proiectul de ordonanta de urgenta.

Anuntul premierului Dancila vine la mai putin de o ora de cand Consiliul Superior al Magistraturii a facut public avizul negativ dat ordonantei creionate de Tudorel Toader, magistratii cerand abrogarea totala a OUG 7, scrie Digi24.

Cu toate acestea, Dancila a insistat ca ordonanta ce va fi adoptata acum include "solutiile convenite cu reprezentantii CSM si asociatiile de magistrati" si "reflecta propunerile magistratilor".

Dancila aminteste si de faptul ca a fost solicitat avizul CSM, insa omite total sa precizeze ca acesta s-a intors negativ.

"Acest act normativ a fost transmis CSM saptamana trecuta pentru consultare si avizare. Asa cum am spus, Guvernul Romaniei ramane deschis dialogului constructiv pentru solutionarea oricaror neclaritati", a spus Dancila.

Citeste si:
DIICOT: Inca 3 saptamani de protest impotriva OUG 7
DIICOT: Inca 3 saptamani de...

„Aprobam in sedinta de azi solutiile convenite cu reprezentantii CSM si ai asociatiilor din domeniul juridic la intalnirea de saptamana trecuta. Noile prevederi reflecta propunerile magistratilor cu privire la principiul separarii cariererelor si promovarea in functiile de conducere ale parchetelor. De asemenea, luam masuri pentru salarizarea corespunzatoare a angajatilor IT din justitie. Acest act normativ a fost transmis CSM saptamana trecuta. Asa cum am spus, guvernul ramane deschis dialogului constructiv pentru neclaritati. In urma discutiei, am transpus toate prevederile sustinute de cei care au participat la acea sedinta”, a declarat Viorica Dancila.

CSM a dat aviz negativ

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marti, proiectul de ordonanta de urgenta prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali din CSM.

In sedinta plenului, judecatoarea Mariana Ghena a precizat ca in cadrul Comisiei 1 a CSM s-a hotarat exprimarea unui vot negativ.

"Rezultatul Comisiei 1, unanimitate: in sedinta comisiei s-a hotarat exprimarea unui vot negativ cu privire la OUG 7/2019, avand in vedere faptul ca in propunerile facute in ultima ordonanta nu s-a tinut seama de propunerile exprimate de catre CSM, care s-au conturat intr-un mandat dat presedintelui CSM pentru a fi exprimat de catre acesta in sensul abrogarii textelor peste ceea ce a propus CSM", a mentionat Ghena.

Citeste si:
Viorica Dăncilă și Carmen Dan nu au mai prins "lotul" PSD pentru...
Viorica Dăncilă și Carmen Dan...

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta prin care se modifica prevederi din OUG 7/2019.

Potrivit preambulului proiectului, modificarile sunt necesare ca urmare a reactiilor "negative in ceea ce priveste anumite solutii legislative" cuprinse in OUG 7/2019 si "constatand ca in prezent aceste nemultumiri ale unor membri ai corpului magistratilor afecteaza functionarea optima a instantelor judecatoresti si a Parchetelor de pe langa acestea si genereaza pericolul de dezbinare a societatii".

"Aceste reactii au vizat in mod deosebit interventia operata in materia delegarii procurorilor in functiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea in functie se face de presedintele Romaniei, (...) modificarea legislativa care a dat judecatorilor posibilitatea de a candida si a fi numiti in cele mai inalte functii de conducere din cadrul Parchetelor, in acest din urma caz reclamandu-se o afectare a statutului si a independentei judecatorilor", se arata in proiectul de modificare a OUG 7/2019.

Citeste si:
Alertă de COVID-19 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
La Universitatea Alexandru...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri