Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, sesizarea PNL si USR cu privire la proiectele de legi referitoare la contractele de credit, operatiunile de leasing si relatiile financiare in domeniul bancar, stabilind ca acestea sunt neconstitutionale, informeaza CCR.

Cele trei legi sesizate la CCR de PNL si USR sunt Legea pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, precum si pentru completarea articolul 120 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, scrie Agerpres.

Semnatarii sustineau in sesizare ca cele trei legi sunt "in mod vadit neconstitutionale, in ansamblul lor, intrucat au fost adoptate prin incalcarea procedurii legislative, respectiv fara consultarea obligatorie a Consiliului Economic si Social si obtinerea avizului acestui for".

Potrivit sesizarii, la adoptarea acestor legi au fost incalcate rigori elementare de reglementare in privinta justificarii normelor propuse spre adoptare ori corelarea acestora cu reglementari aflate deja in legislatia in vigoare, in mod deosebit cu cele aflate in contradictie.

Intre argumentele de neconstitutionalitate se numara plafonarea dobanzilor pentru credite ipotecare sau imobiliare, fara a se putea distinge la ce baza se raporteaza aceasta.

"Totodata, reglementarea propusa infrange principiile constitutionale referitoare la libertatea economica, libertatea contractuala, libera concurenta, dreptul la proprietate privata si economia libera de piata. In mod efectiv este incalcata Directiva UE 1993/13 in materia protectiei consumatorilor, care sanctioneaza clauzele abuzive in contractele dintre consumatori si profesionisti. De asemenea, solutiile juridice promovate sunt de natura a genera situatii absurde in care chiar consumatorii creditelor risca sa fie prejudiciati in urma mecanismului financiar introdus prin modificarile legislative, respectiv de a fi pusi in situatia de a rambursa integral valoarea creditului inainte de scadenta", se sustine in sesizare.

PNL si USR mai afirmau ca in cazul contractelor de leasing este afectat dreptul de proprietate al persoanei care detine bunul dat in folosinta unei alte persoane, intrucat este eliminat caracterul executoriu al contractului incheiat si, implicit, posibilitatea recuperarii bunului asupra caruia detine dreptul de proprietate.

"In plus, este instituit un regim discriminatoriu, impotriva reglementarilor constitutionale, in cadrul aceleiasi categorii de persoane fizice/juridice care sunt titulari ai unor creante. Astfel, este restrans fara nicio ratiune dreptul de a recupera creanta dobandita prin cesiune de la o institutie de credit cedenta, fiind impus un regim juridic al proprietatii asupra creantei diferit de la un titular la altul, in functie de modul de dobandire a respectivei creante", mai arata PNL.

Efectele celor trei legi

La inceputul anului, un reprezentant ARB (Asociatia Romana a Bancilor) a punctat efectele celor trei legi initiate si sustinute in Parlament de senatorul Daniel Zamfir si adoptate cu doar doua zile inainte ca Guvernul sa aprobe Ordonanta care contine si taxa pe activele financiare.

Astfel, Legea cu privire la eliminarea titlului executoriu la credite va determina cresterea riscului si a primei de risc pentru un credit, care se va reflecta in pretul finantarii (dobanda) sau in diminuarea creditarii.

A doua lege, cea cu privire la cesiunea de creante (recuperatorul nu va putea cere debitorului mai mult de dublul sumei cu care a cumparat creanta) incurajeaza clientii sa nu mai plateasca imprumutul in speranta ca, in final, vor plati mult mai putin. Si in acest caz creste prima de risc sau se reduce volumul de creditare.

A treia lege, insa, care presupune limitarea dobanzilor, transeaza problema, cel putin in cazul creditelor acordate populatiei - aici nu mai poate fi vorba de crestrea pretului (a dobanzilor), astfel ca singura masura posibila va fi reducerea creditarii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri