Senatorul PSD Serban Nicolae spune ca este anticonstitutional ca procurorul-sef, functie pentru care este finalista Laura Codruta Kovesi, ca si procurorul care va reprezenta Romania la EPPO (European Public Prosecutor's Office) sa „lucreze in afara tarii”. „Ne-am grabit cu aderarea la EPPO”, a declarat Serban Nicolae.
„EPPO nu prea are acoperire constitutionala in Romania”, a tinut sa precizeze senatorul PSD Serban Nicolae pentru Europa Libera. El spune ca, potrivit Constitutiei, activitatea procurorilor romani este organizata pe langa instante. „Ar insemna ca avem doua categorii de procurori - cei constituiti in parchete pe langa instantele de judecata in Romania si procurori constituiti in parchete in afara tarii”.

Reprezentantii Romaniei la EPPO sunt anticonstitutionali, a precizat Nicolae, care a spus ca, atunci cand Ordonanta 8/2019 va ajunge la Senat, va cere armonizarea ei cu Legea fundamentala.

Nicolae spune ca aderarea la EPPO este o chestiune la nivel de guverne, nu este o institutie fundamentala a Uniunii Europene, pe baza de tratat. „Procurorii romani care lucreaza acolo isi pierd calitatea de procurori in Romania”, a spus senatorul PSD, care a precizat ca doar procurorii delegati la EPPO, adica aceia care vor lucra pe plan national, isi vor pastra calitatea.

Romania nu trebuia sa adere la EPPO! Noi ne-am cam grabit. Sunt chestiuni de detaliu”, a spus Nicolae. El a mai spus ca Romania ar putea doar colabora cu EPPO, asa cum fac celelalte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifrauda. ”Trebuia mai multa dezbatere, trebuia sa cercetam in amanunt. Nu esti obligat, doar cooperezi”, a spus Nicolae.

Problema pe care o pune Serban Nicolae, in cazul in care ar fi insusita de PSD, ar putea duce la reconsiderarea pozitiei Romaniei, care a aderat la EPPO inca de la adoptarea la nivelul UE a infiintarii acestui parchet care va cerceta fraudele cu fonduri europene mai mari de 10 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri