Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul unui detinut caruia i s-a refuzat dreptul la scolarizare, fiind incalcat, astfel, dreptul la educatie prevazut de Articolul 2 din Protocolul 1 la Conventie. Statul trebuie sa-i plateasca detinutului 2.000 de euro despagubiri morale, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentantii APADOR-CH, citat de ziare.com.
Statul roman a fost condamnat de CEDO in Cazul Flaminzeanu impotriva Romaniei, pentru incalcarea dreptului la educatie. In 2008, cand avea 27 de ani, Marian Flamanzeanu a fost condamnat pentru furt si inchis la Penitenciarul Rahova. Intre 2007-2009 el a facut clasele III-IV in penitenciar, iar din 2010, cand a fost mutat la Penitenciarul Jilava, a facut numeroase cereri pentru a-si continua studiile cu clasele V-VIII.

"Penitenciarul a avut discutii cu Inspectoratul Scolar, dar ulterior a motivat ca din cauza numarului mic de detinuti eligibili, clasele nu se pot infiinta. Flaminzeanu a reclamat incalcarea dreptului la educatie, in fata judecatorul delegat din penitenciar. Acesta i-a respins cererea ca nefondata, argumentand ca Administratia Penitenciarelor a facut toate demersurile, dar ca nu poate sa asigure un profesor pentru un singur elev. Ulterior Flaminzeanu s-a adresat Tribunalul Bucuresti care a mentinut decizia judecatorului delegat", a transmis APADOR-CH, citat de ziare.com.

In 2011, aflandu-se inca in detentie, Marian Flaminzeanu a scris APADOR-CH si a cerut ajutorul ca sa ajunga la CEDO. Cazul a fost preluat de APADOR-CH si reprezentat la CEDO.

"Guvernul Romaniei s-a aparat in fata Curtii Europene spunand ca statele au libertatea de a-si organiza sistemul de educatie, si ca aceasta depinde in mare masura de nevoile si resursele comunitatii. In cazul de fata, statul a incercat sa-i ofere detinutului educatia ceruta, insa asigurarea unui profesor pentru trei sau cinci detinuti ar fi reprezentat o povara financiara prea mare pentru autoritati", se mai arata in comunicat.

CEDO a admis ca dreptul la educatie nu este unul absolut, insa constata ca autoritatile romane nu au facut demersuri suficiente pentru a gasi solutii in cazul Flamanzeanu.


Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri