Economia romaneasca are o foarte importanta componenta de capital strain, iar investitorii pot fi destul de iertatori cu "gesturi politice" mai putin inteligente daca vad in continuare oportunitatea de a face bani. Deschidem ziarele, vedem ce "vraji" s-au mai intamplat in politica noastra si ni se pare deseori ca va fi o super reactie a investitorilor straini. De multe ori, daca economia este lasata sa functioneze, nu se intampla nimic. Dar, problemele apar atunci cand sunt interventii neasteptate, netransparente, putin explicate si de multe ori greu de inteles in zone din economie care schimba jocul cu totul, apreciaza Alexandru Birsan, partener in cadrul casei de avocatura Filip&Company, formata dupa una dintre cele mai importante despartiri la varful pietei de profil din Romania.

"Romania este o economie importanta in regiune, dar nu suntem Germania, si drept urmare, interesul investitorilor straini de a intelege detalii importante despre tara noastra este redus. Pentru multi dintre acestia suntem «fungibili», mai precis, daca nu fac afaceri in Romania pot sa le faca in alte tari din jurul nostru. Astfel, ca avocat de business am invatat ca cea mai buna interactiune cu un investitor strain care vine pentru prima data in Romania este una care dureaza foarte putin timp. Pe de alta parte, daca discutia este plina de «da, dar...» la orice intrebare a sa, in loc sa auda ca este totul armonizat precum la nivelul UE, atunci va fi foarte rau pentru respectivul proiect de investitii, pentru ca inseamna ca sunt multe probleme", spune Alexandru Birsan (foto).

De aceea, "sunt sceptic cu privire la interventiile legislative care vor sa reformeze modul in care se fac afaceri intr-un sector al economiei. Chiar daca impactul modificarii poate fi unul pozitiv, tot va exista o perioada de timp in care este bulversat mediul privat si asta pare sa scape cateodata din consideratiile politice. Sunt situatii in care daca de maine totul se face diferit se ajunge la prabusirea unor intregi sectoare, implicit a activitatii tranzactionale".

La inceputul acestui an, mi-am chemat echipa si am spus: «Atentie urmeaza un an in care vom fi ocupati, dar va fi altfel. Va fi un an in care vor fi accelerari bruste, urmate de un pic de pauza, apoi iar accelerari».

El a dat ca exemplu momentul in care s-a schimbat schema de suport la energie regenerabila, in anul 2011. Sectorul respectiv fusese in crestere sustinuta in Romania chiar in perioada de criza, cu zeci de tranzatii, unele uriase. "Peste noapte a fost o schimbare care a modificat cu totul economia sectorului respectiv si respectiva zona s-a topit efectiv ca activitate tranzactionala. Astfel, din cel mai activ sector de fuziuni si achizitii a devenit cel mai putin activ, iar toata lumea din piata de avocatura s-a apucat sa isi restructureze echipele de avocati pe energie regenerabila".

Piata de fuziuni si achizitii din Romania, in ritm de: Start&Stop!

"A fost si Ordonanta 114 care a afectat unele sectoare in mod direct sau indirect, ca urmare, iar tranzactiile din piata de fuziuni si achizitii din acest an si ultimul trimestru din 2018 nu sau miscat intotdeauna cu o viteza similara cu cea aferenta celor 18 luni de dinainte. Este mai degraba un ritm de «Start&Stop!». Adica, incepem, apoi ne mai gandim putin, reevaluam si iar mai tragem un aer in piept. Lucrurile se misca, insa, in prezent, in directia corecta si exista finalitate, doar ca ia mai mult timp. Climatul legislativ cu siguranta a afectat lucrurile din industria financiara, de exemplu", spune Alexandru Birsan.

Dar, "piata de fuziuni si achizitii nu este influentata doar de modificarile legislative, ci si de alte aspecte. La inceputul acestui an, mi-am chemat echipa si am spus: «Atentie urmeaza un an in care vom fi ocupati, dar va fi altfel. Va fi un an in care vor fi accelerari bruste, urmate de un pic de pauza, apoi iar accelerari». Ceea ce descriu este un climat volatil, iar acesta este generat atat de catre evenimente interne, cat si de cele externe".

«In piata de fuziuni si achizitii sunt destule tranzactii mari, in prezent, deoarece suntem implicati in multe dintre ele» si care ar putea «schimba semnificativ peisajul» in anumite sectoare ale economiei.

Adica, "realitatea este ca in ultima parte a anului trecut, mai precis in ultimele trei luni, raportul aferent volumului de tranzactii si finantari din Statele Unite, de exemplu, arata catastrofal. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca exista un «repricing» in piata si lumea nu stia exact care este valoarea activelor. Ca urmare, unii investitori, desi doreau sa faca tranzactii, nu stiau care este pretul corect in piata. Aceasta situatie este uneori mai dificila decat atunci cand pretul in piata este jos sau sus. Astfel, in momentul in care marile burse ale lumii sunt volatile din cauza unor actiuni politice imprevizibile mai toate activele din intreaga lume ajung mai mult sau mai putin sa fie reevaluate", arata avocatul.

In opinia sa, atunci cand investitorii percep volatilitate mai ridicata, scade apetitul pentru activele riscante, inclusiv cele din pietele emergente, unde putem incadra si Romania. Asadar, este un intreg lant de cauzalitate. Paradoxal, "in piata de fuziuni si achizitii sunt destule tranzactii mari, in prezent, deoarece suntem implicati in multe dintre ele" si care ar putea "schimba semnificativ peisajul" in anumite sectoare ale economiei.

Piata avocaturii de business din Romania ramane "efervescenta"

Filip&Company, al carei partener este Alexandru Birsan, continua propriu-zis activitatea fostei societati de avocatura PeliFilip, dupa plecarea avocatilor Francisc si Carmen Peli, care au anuntat ca isi vor lansa propria casa de avocatura. In continuare, in cadrul Filip & Company exista o echipa de 75 de persoane, cu aceeasi organigrama impartita in cinci departamente: Commercial, Corporate and M&A, Real Estate, Dispute resolution si Finance, Banking and Capital Markets.

"Este o piata destul de efervescenta, dupa o perioada mai lunga de liniste dupa criza. Au inceput apoi niste miscari la cativa ani de zile, dar in ultima perioada vezi oameni care incep pe cont propriu sau plecari de echipe. Acest lucru se intampla cand avem o piata buna si avocatii au curaj antreprenorial. Asta s-a intamplat si la noi. Multi dintre avocati intra in aceasta piata pentru a a junge proprii sefi. Eu cred ca piata de avocatura va continua sa se transforme, inclusiv in sensul unor consolidari. Observ o concentrare la varf si vad cateva firme mai noi care au suficient dinamism si spirit antreprenorial si probabil ca vor continua sa creasca", arata Alexandru Birsan.

Paradoxal cred ca suntem intr-o perioada in care volatilitatea poate sa sporeasca putin activitatea tranzactionala.

Intrebat cum ar putea arata urmatorul semestru tranzactional din Romania, avocatul Filip&Company apreciaza ca partea de "Start&Stop" nu se opreste prea curand, precum nici volatilitatea.

"Pentru ca, asa cum am spus inainte, volatilitatea are cauze multiple. Unele sunt interne, precum perioada de alegeri in care de obicei in Romania avem agitatie politica si potentiale interventii legislative imprevizibile, dar si externe. Romania poate sa intre singura intr-o recesiune, daca face foarte multe prositii, dar nu poate sa aiba singura crestere economica, pentru ca suntem mult prea integrati in piata europeana. Si nu suntem Germania ca sa influentam noi totul atat de mult", mai spune Alexandru Birsan.

In opinia sa, la nivel global, de unde isi atrage si Romania finantari, sunt in continuare motive de volatilitate, iar faptul ca ne aflam in a doua parte a ciclului economic, creeaza o si mai mare incertitudine.

"Volatilitatea este normala la acest moment al ciclului economic si pentru tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Pe langa asta, acest gen de climat ii mai concentreaza putin pe cei care au un business de vanzare. Asta, deoarece, in caz de volatilitate daca ai ferestree tranzactionale ar fi bine sa le faci. In mod paradoxal cred ca suntem intr-o perioada in care volatilitatea poate sa sporeasca putin activitatea tranzactionala", incheie Alexandru Birsan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri